LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Zubní lékař má skoro nejdražší dovolenou. Ne že by ji trávil na svém soukromém ostrově uprostřed oceánu, jak to činí dolaroví miliardáři. Jenže ti vlastně i o svém volnu vydělávají, neb někde úplně jinde jejich podniky pilně pracují. To ordinace zubního lékaře zeje o dovolených prázdnotou, tržby žádné, ale plat zdravotní sestry, splátky úvěrů či nájemné, to vše nabíhá dál. A to nemluvím o předdovolenkovém shonu a podovolenkovém náporu všelijakých bolestí a vypadlých korunek. Volný čas zubního lékaře je prostě nákladný, leč veskrze zasloužený.

Aby toho nebylo málo, za dva týdny dovolené naskočí zubnímu lékaři kolem 300 Kč poplatku České stomatologické komoře. Ale zase díky její činnosti a boji spřáteleného Zubohradu letos zubní lékař v průměru týdně navýšil obrat o 4900 Kč jen od zdravotních pojišťoven. Teď, už po dohodovacím řízení na rok 2020, víme, že za rok to bude zas o 1300 korun týdně více. Pokud si zubní lékař do přímých plateb započítá správně, dle vyhlášky, nárůst nákladů v míře platů a inflace, bude na tom zase reálně o kus lépe. A nejspíš přijde navýšení už letos po prázdninách u některých zdravotních pojišťoven, neboť s fondy dobře hospodaříme.

Já vím, sděluji fakta trošku hádankovitě, ale patří to ke křížovce na poslední straně časopisu, z které jsme už udělali pravidelnou součást letního dvojčísla.

Na podzim budou v LKS přesná čísla ohledně nové úhradové vyhlášky a vše probereme na Pražských dentálních dnech spojených s Pragodentem, kde nás opět čeká také skvělý koncert, tentokrát Michala Prokopa se skupinou Framus Five.

Ale to vše až po té nákladné dovolené. Tak si ji užijte a ať vás nechají pacienti odpočinout, zasloužíte si to!

21. 7. 2019

LKS 07-08/2019

Print: LKS. 2019; 29(7–8): 143

Autor:

Fotografie

  • Archiv ČSK

Rubrika:

Téma: