LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Jako bychom to tušili... Několikrát jsme se věnovali v letošním LKS oslavám Světového dne ústního zdraví 2019. A musíme zase – a je to velmi příjemné. Česká stomatologická komora převzala na Světovém stomatologickém kongresu v San Franciscu FDI World Oral Health Day Award (WOHD Award) for Most Educational Activity. Je to odměna i vzpruha pro tým, který jsem měl tu čest vést a kde se zaskvěly zejména MUDr. Štěpánka Bálková, Mgr. Zina Sladkovská a Irena Libánská. Velký dík patří všem kolegům, studentům, hygienistkám a zdravotním sestrám. Nešlo by to bez našich partnerů. Nešlo by to bez peněz členů ČSK. Čich mělo Ministerstvo zdravotnictví, které se letos konečně připojilo a hned s námi zažívá takový úspěch.

Nevzniklo to vše přes noc. Za éry prezidenta MUDr. Jiřího Pekárka byly položeny základy včetně našeho klenotu „Zubního průkazu dítěte“. Současný tým se konstituoval za prezidentování MUDr. Pavla Chrze a my jsme teď dotáhli štafetu až k ocenění. Jsme v jistém smyslu nejlepší na světě (koho by to napadlo v zemi, kde bývala profylaxe opravdu Popelkou...), ale je to jen povzbuzení po jedné z etap, kde cíl je v nedohlednu. Nemůžeme si klást menší cíl, než „Budoucnost bez zubního kazu“, jak se směřování vyspělého světa nazývá. Čeká nás navíc ta horší část. Lidé se zájmem a vůlí už se o svou dutinu ústní starají. Teď půjde o to změnit chování těch, kteří zájem nemají. Získat děti v rodinách, kde dospělí jsou už pro naši věc ztraceni. Stát a pojišťovny budou muset přejít od proklamací k nasměrování peněz, které vytvoří a udrží v činnosti armádu preventistů. Zejména tam, kde je to nejvíce potřeba, ve školách. V Česku ubývá zubní kaz, ale nikoli u dětí. Rozum dostávají vesměs dospělí po prvních ztracených zubech a finančních prostředcích.

Užijme si svoji chvíli slávy a ocenění, zasloužíme si to. Ale příští akce musejí být ještě mnohem větší a komplexnější, jinak se cíle nedobereme.

14. 9. 2019

LKS 09/2019

Print: LKS. 2019; 29(9): 165

Autor:

Fotografie

  • Archiv ČSK

Rubrika:

Téma: