LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Ano, titulní stránka LKS mluví jasnou řečí. Výše úhrad ze zdravotního pojištění mířící do stomatologie rekordně a naprosto nebývale roste. Je to ovšem důvod k naprosté spokojenosti?

Cítit úspěch může do jisté míry Zubohrad, kterému se podařilo konečně přesvědčit Ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny o nutnosti investovat do stomatologické péče. Bohužel, pomohl mu i fakt, že poskytování stomatologické péče na zdravotní pojišťovnu se dostalo do takřka katastrofické situace, a to malou úhradou za tzv. státní pojištěnce a každoročním přesouváním peněz ze stomatologie do nemocnic. Pokud se podíváme do statistik, vidíme, že situace je takřka naprosto obrácená, než jak ji slyšíme z médií. Segmenty, které nejvíce lkají nad stavem českého zdravotnictví, typicky akutní nemocniční péče, lázně, nemocnice následné péče, rostou vysokými tempy a naopak zubní péče dosud byla velmi bita na posledním místě ze všech.

Poskytování zdravotní péče ze zdravotního pojištění není lukrativní činností ani v Německu a v okolních státech. Všude zubní lékaři získávají peníze především z tzv. nadstandardních výkonů. Jenže u nás máme kromě absurdně nízkých cen i rádoby široký okruh teoreticky hrazené péče. Naším směřováním musí být (i přes navýšení máme na jednoho pacienta a rok stále jen necelých 1350 Kč), abychom tyto peníze mohli soustředit na základní ošetření a na preventivní prohlídky. Čeká nás ještě dlouhá cesta, než se klíčové výkony dostanou na hranici, kdy zubní lékaři budou opravdu vyhlížet návštěvu klienta zdravotní pojišťovny. Proto musejí ze zdravotního pojištění zmizet položky, které pacienti mohou sami hradit, a na oplátku si pak stanoví kvalitu a vyberou poskytovatele. Je nutné brát s jistou nadsázkou současné oslavné tirády ministerstva naznačující, že problém je vyřešen. Problém není vyřešen, ale konečně se začíná řešit.

19. 10. 2019

LKS 10/2019

Print: LKS. 2019; 29(10): 191

Autor:

Fotografie

  • Archiv ČSK

Rubrika:

Téma: