LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Vážení čtenáři, letos v říjnu uplyne bez dvou let půl století od legendárního výkonu Mileny Duchkové (provdané Neveklovské) na LOH 1968 v Mexiku. Její zlatá medaile ve skoku do vody z desetimetrové věže představovala po okupaci Československa symbolické zadostiučinění.

Legendární fotografie z LOH 1968 v Mexiku s autogramem olympijské vítězky Mileny Duchkové.

Když o Mileně Duchkové Neveklovské ve svém článku z historie stomatologie (Zubařští olympionici II., LKS č. 7– 8/2014, str. 166 – 167) MUDr. Robert Houba, Ph.D., napsal, že je to kolegyně zubní lékařka, byli mnozí z vás překvapeni. Málokdo tuto informaci z hlubin sportovní historie znal.

Časopis s článkem jsme paní doktorce poslali. Musel jsem přes své kamarády sportovní novináře trošku zapátrat, ale nakonec se podařilo a její kanadskou adresu jsem získal. Chtěl jsem tak splatit dluh své vzpomínce, kdy naši sportovci dva měsíce po okupaci přivezli domů SEDM ZLATÝCH MEDAILÍ. Vy starší si asi vzpomenete, jak jsme se z tohoto vítězství radovali.

Musím se přiznat, že když jsem článek paní Mileně posílal, musel jsem párkrát polknout dojetím, které mi ta dávná vzpomínka přivolala. Paní doktorka časem poslala moc hezké poděkování – především autorovi článku a také nám v redakci, že jsme si na ni vzpomněli a „elkáesku“ jí poslali.

A teď to hlavní – článek dr. Houby se kolegyni Duchkové nejen moc líbil, ale také, jak píše, všechna fakta v něm „sedí“. Ale pozor! Až na jednu maličkost, či spíš doplnění – totiž že i Milenin dědeček byl zubní lékař!

Možná, že se trošku divíte, že článek z historie vyšel už v roce 2014 a my reagujeme až v létě roku 2016. Vysvětlení je nasnadě. Paní doktorka si s odpovědí dala trošku na čas (s omluvou, pochopitelně...) a my jsme se v redakci rozhodli, že také chvilku počkáme a připravíme jí ještě jeden nečekaný dárek, a to právě v čase, kdy se konají LOH 2016 v Rio de Janeiru. Věřím, že to jak vám, čtenářům, tak slavné sportovkyni a kolegyni zubní lékařce, udělá radost. A těším se, že na tuhle zubní lékařku Milenu Duchkovou Neveklovskou Čechoslováci (Češi...) nikdy nezapomenou.

Přečtěte si, co nám Milena Duchková Neveklovská o sobě napsala (pozn.: do Kanady emigrovala v r. 1980):

„Po roce a půl v Kanadě se mi podařilo dostat se na univerzitu v Manitobě, kde jsem čtyřletý program dokončila za dva roky. Po ukončení jsme se přestěhovali do Vancouveru, kde jsem začala pracovat pro druhé zubaře. Porodila jsem další dvě děti a pak jsem si od svého zaměstnavatele odkoupila praxi v Severním Vancouveru, kde jsem dodnes. Ordinace je v nákupním centru v Lynn Valley. Já pracuji 3 až 4 dny v týdnu, dva další zubaři pracují každý 3 dny v týdnu, mám 3 hygienistky a 2 instrumentářky, 5 křesel. Takže se moc nenudím.“

Dr. Milena Ducahková Neveklovská ve své zubní ordinaci ve Vancouveru. Ordinaci slavné české rodačky najdete v nákupním centru v Lynn Valley v kanadském Vancouveru.
Současnost: sympatická drobná Milena Duchková Neveklovská (vlevo) se svými dětmi (zleva) Martinem, Michaelou a Monikou a manželem Petrem Neveklovským, bývalým volejbalovým reprezentantem a trenérem.
Ordinaci slavné české rodačky najdete v nákupním centru v Lynn Valley v kanadském Vancouveru.