LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Světový den ústního zdraví (SDUZ), který organizuje FDI každoročně 20. března, se postupně stal největším celoplošným preventivním projektem v České republice.

Do komorového realizačního týmu SDUZ patří (zleva) členka představenstva ČSK MUDr. Štěpánka Bálková, tisková tajemnice ČSK Mgr. Zina Sladkovská a prezident ČSK doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Množství akcí, lektorů i účastníků letošního ročníku ohodnotila kladně i FDI a na kongresu v San Franciscu předala české delegaci cenu World Oral Health Day za rok 2019. To je hodně vysoko nasazená laťka, ale pro celý organizační tým, který se utěšeně rozrůstá o další firmy, zároveň výzva ke stejně odpovědné přípravě příštího ročníku 2020.

Hlavním heslem, které sděluje FDI na svých stránkách k projektu, je opět „Starejte se o svá ústa a prospějete celému tělu!“. Aby toto heslo nebylo pouhým prohlášením, je ročník 2020 doplněn konkrétními sliby, kterými se jednotlivci již nyní na webových stránkách FDI k WOHD zavazují k nezanedbávání ústní hygieny, pravidelným návštěvám zubního lékaře, omezení konzumace sladkostí, alkoholu a dalším. Takové sliby bude možné složit i na českých stránkách www.sduz.cz a sdílet je na sociálních sítích.

ČSK se společně s partnery rozhodla v rámci této kampaně zaměřit pozornost veřejnosti na poněkud opomíjenou součást péče o ústa, na pravidelnou výměnu prostředků ústní hygieny, zejména kartáčků na zuby, podle zatím pracovního hesla „Opotřebovaný zubní kartáček vám zuby nevyčistí“. Tomuto hlavnímu tématu ročníku 2020 budou odpovídat i materiály, které organizační tým připravuje, a současně jej budeme šířit prostřednictvím plánovaných vzdělávacích akcí po celé ČR.

První pracovní schůzka za účasti partnerů SDUZ se uskutečnila již v listopadu v Apolence.

14. 12. 2019

LKS 12/2019

Print: LKS. 2019; 29(12): S212

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: