LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Poslední týdny neprožíváme zrovna nejlepší časy, a tak jsme pro vás, vážení čtenáři, připravili něco pro rozptýlení a pobavení. Nakonec – vždyť je navzdory všemu aprílový měsíc!

Autor: Jiří Jenšovský

Vážená redakce,

obracím se na vás s dotazem. O prázdninách jsem s děvčaty navštívila Brno a okolí. Výlet to byl krásný, počasí nám přálo, ale pokažený byl tím, že jsem bohužel musela vyhledat zubní pohotovost. Pan doktor byl velice příjemný člověk, což o to, jenže měl plnou čekárnu a nechtěla jsem ho tedy déle zdržovat. Nicméně musím se přiznat, že jsem mu tak úplně nerozuměla. Neustále zmiňoval něco jako „šméčkový kelcny“. Nejprve jsem se lekla, jestli nemluví o mně a děvčatech, ale ukázalo se, že jde zřejmě o zuby. Bylo mi poněkud žinantní se ho ptát a následně jsem po termínu marně pátrala. Budu vám velice vděčná, když mi termín osvětlíte.

Předem děkuji a jsem s pozdravem

Růžena z Prahy

 

Vážená paní Růženo,

Váš dotaz jsme postoupili našemu odbornému spolupracovníkovi z Brna. Abychom nezkreslili svým výkladem obsah jeho vysvětlení, přetiskujeme celou jeho odpověď:

„Milá Růžo z Práglu,

šméčkový kelcny só ufachčený z bakelitu. Dělajó se, dyž už nemáš žádný réče a cáluje je kasa.

Dyž ty nebo tvůj starej nechcete uvalit žádý lováče a chceš s ostatníma kocórama chálovat šnycle a honit vasrůvku ve štatlu, tak je šópneš do dózny a je to v óukeju. Dófám, že už to gómeš.

Zdar jak sviňa z brněnského štatlu Jara”

Věříme, že jsme Vám, paní Růženo, termín „šméčkový kelcny“ dostatečně vysvětlili a uklidnili Vás. Opravdu šlo o zuby.

Vaše redakce

Poděkování: Redakce LKS děkuje za veselou spolupráci MUDr. Štěpánce Bálkové, MUDr. Janu Černému a brněnskému odbornému poradci MUDr. Jaroslavu Vostrejžovi.

19. 4. 2020

LKS 04/2020

Print: LKS. 2020; 30(4): S57

Autor:

Fotografie

  • Jiří Jenšovský

Rubrika:

Téma: