LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Jako prezidentovi České stomatologické komory se mi špatně chválí stavovská organizace, v jejímž čele stojím. Berte proto, prosím, následující slova hlavně jako ocenění vás všech, kteří jste zůstali v první linii, pomáhali pacientům a udělali české stomatologii i v naprosto mimořádných podmínkách úžasné jméno. Díky tomu bylo mnohem jednodušší přemlouvat stát k pomoci, jakkoli se nám může zdát vždycky nedostatečná. A nemůže nikdy nahradit ztracené stamiliony, spíše miliardy z našich kapes.

Sobota 21. 3. 2020, 22.00 hod. Hasiči přivezli do Apolenky prvních 50 000 respirátorů pro zubní lékaře. Distribuce poté rovnou přes Komoru po celé republice. Pražští kolegové si respirátory začali vyzvedávat v Apolence od nedělního odpoledne.

Zážitky se kupily jeden přes druhý, ale přijměte následující fotografie jako poděkování všem funkcionářům OSK, kteří po večerech o víkendech schůzovali, distribuovali materiál a radili kolegům. Zaměstnankyním Kanceláře ČSK, které pracovaly takřka nepřerušeně. Nikdy jim nebylo zatěžko přijít v noci do Apolenky, vyzvedávat materiál, ráno se potkat s tisíci lékaři. Jako situační zprávu o době, která je nesmírně krutá pro českou stomatologii. Stála nás všechny spoustu peněz a mnoho z nás riskovalo zdraví. Zároveň je to doba, kterou si budeme do konce života pamatovat. A bude to asi doba, která nám připomene, že řídit sami sebe, prostřednictvím stavovské organizace, má smysl, protože nejlepší pomocnou ruku vždycky najdu u kolegy a nejlépe si vždy poradíme sami. Je to možná nejtěžší a možná také jedno z nejsilnějších období historie České stomatologické komory. Všem vám chci poděkovat a spolu to překonáme!

Dalších 7 400 respirátorů převzala Komora v neděli 22. 3. dopoledne od Městské polikliniky Praha.
S rozvozem respirátorů do oblastí nezištně pomohla firma Fénix Dental, s. r. o.
Rychlá pomoc přišla rovněž od MUDr. Pavla Smažíka a firmy Dentamed, která svými auty rozvezla během neděle 22. 3. respirátory do Plzně, Českých Budějovic, Liberce, Ústí nad Labem, Hradce Králové, Brna, Ostravy a Olomouce, odkud putovali prostřednictvím předsedů OSK do jednotlivých ordinací.
V průběhu pár týdnů se zástupci Komory zúčastnili nespočtu jednání – s vládou, ministry, zdravotními pojišťovnami, firmami... Stomatologové byli všude dobře slyšet a také vidět – Komora byla v televizi sedm dnů v týdnu.
1. dubna se prezident ČSK ze své pracovny v Apolence poprvé zúčastnil online zasedání Ústředního krizového štábu Vlády ČR, do něhož byl jmenován.
Nejen během dne, ale mnohdy i po nocích zaměstnankyně Kanceláře ČSK přebíraly a rozdělovaly k distribuci do oblastí respirátory, jejichž zásilky byly postupně četnější. Později to byly i štíty a další ochranné pomůcky.
První dubnový den: TV Prima a herci seriálu Modrý kód dovezli 10 000 respirátorů, které nakoupili. ČSK část z nich jako pomoc kolegům předala praktickým lékařům a pediatrům.

19. 4. 2020

LKS 04/2020

Print: LKS. 2020; 30(4): 62 – 63

Autoři:

Fotografie

  • Ladislav Šolc
  • Roman Šmucler
  • Zina Sladkovská

Rubrika:

Téma: