LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Světový den ústního zdraví (SDUZ) oslavil v České republice páté narozeniny. Letošní ročník, zaměřený na vztah mezi ústním a celkovým zdravím, byl v mnoha ohledech výjimečný a množstvím akcí rekordní. Přes čtyři měsíce příprav stmelily kolektiv nadšenců, kteří společně zorganizovali téměř 200 přednášek, praktických ukázek, seminářů, miniworkshopů a dnů otevřených dveří na více než 40 místech po celé ČR (viz mapa).

Světový den ústního zdraví (SDUZ), 20. 3. 2018.

Více než měsíc předávali studenti zubního lékařství, studenti dentální hygieny a dentální hygienistky své teoretické i praktické zkušenosti v mateřských a základních školách, dětských domovech a mateřských centrech a část přednášek byla věnována seniorům. Řada vzdělávacích akcí se konala pod hlavičkou preventivních programů Zdravý úsměv a Dětský úsměv. Část jich byla věnována neslyšícím a mezi aktivity patřily také semináře pro pedagogy mateřských škol v rámci preventivního vzdělávacího programu Z20. Dentální hygienistky připravily ve svých ordinacích Dny otevřených dveří. O SDUZ 2018 informoval na svých stránkách e-shop kosik.cz, některé obchodní řetězce a drogerie. Lékárny Dr.Max zorganizovaly ve svých pobočkách odbornou kampaň věnovanou orálnímu zdraví. K oslavám se připojila Stomatologická klinika v Hradci Králové, velmi úspěšné akce pro děti a seniory proběhly v Olomouci (budeme informovat v příštím LKS).

SDUZ 2018 připravovala ČSK společně s Philips Sonicare, Elmex Colgate, Listerine a lékárnami Dr.Max, ve spolupráci s Asociací dentálních hygienistek ČR, Sdružením studentů stomatologie ČR, Soukromou VOŠ zdravotnickou pro dentální hygienistky, preventivním programem Dětský úsměv a společností Kalokagathie, s. r. o. Za jejich spolupráci pro dobrou věc jim patří naše poděkování.

 

Podrobné informace o SDUZ 2018 najdete na www.sduz.cz.

Mapa akcí SDUZ 20. 3. 2018.
Po přednášce, doprovázené animovanou pohádkou, se děti přesunuly do výukového střediska, kde na křeslech absolvovaly prohlídku ústní dutiny a praktický nácvik správného čištění zubů.
Soukromá vyšší odborná škola zdravotnická pro dentální hygienistky v Praze 2: Studenti dentální hygieny pod dohledem svých učitelů věnovali dětem 1. stupně základních škol čtyři dopoledne 19. – 22. 3. Hravou formou je nejprve seznámili se správnou ústní hygienou (foto na s. 82), popovídali si o potravinách, které zubům prospívají a které naopak škodí a na pokyn dentálních hygienistek si děti vybalily svačiny. Tato část výkladu byla velmi poučná, protože řada z nich z krabiček vylovila sušenky, oplatky a croissanty. Tady by potřebovali lekci hlavně rodiče.
Téměř dvě stovky akcí v rámci Světového dne ústního zdraví 2018 probíhaly po celé republice. Veřejnost byla informována prostřednictvím tiskové konference, na níž 19. 3. vystoupili (zprava) tisková tajemnice ČSK Mgr. Zina Sladkovská, prezident ČSK doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., členka představenstva ČSK MUDr. Štěpánka Bálková a dentální hygienistka Ing. Bc. Jana Smažíková.
Základní škola Táborská 45 v Praze 4: Učebna dějepisu se 20. 3. proměnila ve výukové středisko dentální hygieny. I zde byla výuka, kterou vedly dvě studentky 3. ročníku oboru zubní lékařství, rozdělena na teoretickou a praktickou část.
Modely zubů děti nejprve podrobily detailní prohlídce a poté si pod dohledem studentek ověřily, zda o svou ústní dutinu správně pečují.
Základní škola Táborská 45 v Praze 4.

8. 4. 2018

LKS 04/2018

Print: LKS. 2018; 28(4): 82 – 83

Autoři:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: