LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Podrobné informace určené výhradně členům ČSK jsou zveřejněny na www.dent.cz (Členská sekce/Agendy komory/Jednání představenstva). Ve spolupráci s prezidentem ČSK doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc., jsme zpracovali následující informace:

Dohodovací řízení o cenách zdravotní péče na rok 2021, na které se Komora na květnovém jednání představenstva dobře připravovala, se konalo 20. 5. Stomatologie dosáhla jako druhý segment dohody.

Zhmotnili jsme se. Po týdnech online setkávání členů představenstva mezi sebou anebo s předsedy OSK jsme se konečně potkali v Apolence. To se úplně jinak diskutuje, nemluvě o možnosti ledacos probrat o přestávkách. Shrnuli jsme „výjezd z nouzového stavu“ – například musíme si začít pomalu shánět osobní ochranné prostředky sami a budou končit speciální opatření zdravotních pojišťoven. Na druhé straně se vrací více a více praxí k normálu. A hlavně více přicházejí pacienti.

Důležitá byla diskuze se zástupci Zubohradu o strategii v dohodovacím řízení o cenách zdravotní péče na rok 2021. Je jasné, že prostředky ve zdravotním pojištění poklesnou. To stanovila Analytická komise zdravotního pojištění na základě malého výběru v měsících karanténních omezení, ale i na základě chmurného výhledu pro ekonomiku. Jedná se minimálně o pokles o 15 %. Naštěstí zbyly na účtech rezervy, které by mohly zajistit udržení úhrad, popřípadě jejich jemné navýšení. Proběhla obsáhlá diskuze, zda plošně nepatrně navyšovat všechny výkony, či zda zvýšit profilové. Zda se snažit o nějakou kapitaci (spíše ne).

Představenstvo zpětně schválilo (dříve online projednáno) dokumenty, podle nichž Komora fungovala během krize. Opět jsme upřesnili odborné doporučení pro ošetřování pacientů v době pandemie COVID-19 ve smyslu jejich zjednodušení. Rozhodli jsme, že v případě online činností bude Komora pracovat v systému Microsoft Teams.

A pak byla velkou kapitolou příprava 73. jednání sněmu ČSK. Vypořádání připomínek k reformě řádů, schválení plnění rozpočtu ČSK za loňský rok. Ale hlavně definitivní schválení klasické podoby jednání ve Špindlerově Mlýně – sice v červnovém termínu, ale už nikoli online.

O červnovém jednání představenstva ČSK a závěrech 73. jednání sněmu ČSK budeme informovat v LKS 7 – 8/2020. Další zasedání představenstva ČSK je plánováno na 18. 9. 2020.

20. 6. 2020

LKS 06/2020

Print: LKS. 2020; 30(6): 96

Autoři:

Fotografie

  • Roman Šmucler

Rubrika:

Téma: