LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Letošní 24. ročník mezinárodního kongresu Pražské dentální dny je plánován v termínu 15. – 16. října 2021 společně s veletrhem Pragodent v PVA EXPO PRAHA v pražských Letňanech.

PDD 2021

Věříme, že se letos sejdeme

Když jsem psal minulý rok touto dobou úvod k pozvánce na Pražské dentální dny 2020, zněl takto: „Letošní úvodní slovo k pozvánce na 23. ročník kongresu Pražské dentální dny, které by měly proběhnout 16. – 17. 10. 2020, se mi letos píše obzvlášť obtížně. Do rozběhnuté přípravy zasáhl jako tsunami nástup koronavirové epidemie, následovaný koronavirovou hysterií, která se postupně mění v přehnaný koronavirový optimismus. Jediná obecná pravda je, že nikdo neví, co vlastně bude a jaký epidemiologický vývoj lze očekávat.“

Jsme o rok dál, ve slovní zásobě se nám zabydlely termíny jako lockdown, antigenní test, online ve všech možných i nemožných spojeních a významech. Zjistili jsme, že staré rčení Co Čech, to hokejový trenér můžeme upravit na Co Čech, to epidemiolog. Faktem ale zůstává, že na loňském úvodu by se toho kromě data moc měnit nemuselo. Optimisté věří, že se podaří populaci proočkovat dostatečně rychle a vše se vrátí do normálu, pesimisté věří v příchod další zmutované podzimní vlny nákazy a realisté nevěří pro jistotu ničemu.

Rozhodli jsme se, že v dnešní obtížné době je potřeba být spíše optimisty a do budoucna hledět raději s nadějí než s obavami.

Odborný program: Různé cesty, jeden cíl

Na připravený loňský program jsem se osobně nesmírně těšil a jeho zrušení a přechod na jednodenní online kongres bylo velmi frustrující rozhodnutí, jakkoliv bylo nezbytné.

Proto jsem byl velmi rád, když prakticky všichni přednášející z loňského zrušeného programu potvrdili účast pro letošní rok. A to včetně obou zahraničních přednášejících, které jsme jako „ochutnávku“ na letošní rok mohli slyšet s kratší přednáškou v rámci online PDD. Doufejme tedy, že se nám prof. Domenico Ricucci z Itálie a dr. Jan Derks ze Švédska opravdu letos představí naživo.

Držme si palce

Změna oproti loňskému plánu se týká místa konání. Jelikož by se měl letos uskutečnit veletrh Pragodent, tak by i kongres PDD měl proběhnout v prostorách PVA EXPO PRAHA v Letňanech (jako v roce 2019).

Je asi zřejmé, že o definitivní podobě konání jak veletrhu, tak i kongresu rozhodnou podzimní protiepidemická opatření. Věříme, že proočkovanost stomatologické „populace“ spolu s testováním by měly umožnit uspořádání prezenční akce včetně společenského večera. Jeho program je v jednání.

Doufám, že se budeme moci všichni v říjnu potkat i jinak než přes kameru monitoru. Ale jak jsme se za ten rok všichni naučili: čas a korona ukáže. Držme si všichni palce, ať to vyjde!

Early bird registrace do 31. 7. 2021 za nejvýhodnější cenu

Program a online registrace: www.dent.cz (Vzdělávání)

Tištěný program je vložen v tomto vydání LKS.