LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

V Čechách se edukativní stolní hry s tematikou péče o chrup příliš nevidí. (Možná nás na nějakou sami upozorníte.) V zahraničí a zejména v Německu se s nimi ale v průběhu uplynulých desetiletí setkáváme docela často. Ostatně, lidé si hrají rádi. Vždyť nejstarším pravěkým hračkám z kamínků, kostí či dřívek je už více než sto tisíc let.

Animated Hobby Kit, hra pro děti od 8 let firmy Multiple Products Inc. z USA (r. 1965). Titulem či mottem hry je slogan „Professor L. G. Butts Ivents: The latest Equipments for painlessly extracting flash Teeth“. Jednotlivé součásti se musí nejprve složit a potom individuálně pomalovat. Pomocí ruky na dveřích se dají „veselým způsobem trhat zuby pacientů“.

Hračky a hry v souvislosti s naším oborem se podle současných poznatků začínají objevovat v druhé polovině 19. stol., kdy v mnoha oborech lidské činnosti, včetně stomatologie, dochází k nebývalému rozvoji, což se také odráží v zájmu dětí a jejich rodičů o nové hračky a hry. Oblibu získává zmenšená nápodoba světa dospělých. Pokojíčky, domečky, zmenšené profesní nástroje mnoha oborů lidské činnosti, počínaje rodinným prostředím a konče třeba nově se rodícími železnicemi.

Der zahnärztliche Struwwelpeter z r. 1898 reprezentuje nejstarší knížku pro děti (viz LKS 7 – 8/2016) a brzy po ní následovala spousta knih a hraček se vztahem ke stomatologii. Objevují se nové stolní hry, stavebnice (včetně těch ze zubních párátek) a také prostorové hry například se zařízením ordinace. K tomu přibývají samozřejmě karetní hry a obrázkové hádanky. Figurky a plyšová zvířátka s tematickými přídavky byly určeny odvážným dětským pacientům jako dárečky. Začátkem 20. stol. se přidružil osvětový záměr v podobě sešitků a kreslených povídek, jakýchsi komiksů, jako byl např. ve 20. letech titul Die Blendax Kinder.

My vám tentokrát ze zschadrasských sbírek představíme několik dentálních stolních her a stavebnic z 20. století.

Pick Builder je hravá stavebnice firmy Durable Toy & Novelty corp. z New Yorku (vznikla kolem r. 1940). Z dřevěných párátek a lepidla lze postavit budovy podle přiloženého katalogu, který obsahuje i podrobný návod ke stavbě Eiffelovy věže – nebo si můžete vytvořit objekt podle vlastní fantazie.
Zdraví si žádá osvěty je elektrickou hrou s otázkami a odpověďmi pro děti od osmi let od firmy VEB Spielzeug – Elektrik Meinigen (NDR kolem r. 1980). Edukativní hra je postavena na známém principu správně přiřazené otázky a odpovědi, kdy se rozsvítí zelená žárovka.
Sylvanian Families je v Asii oblíbenou až kultovní hrou vyráběnou firmou Epoch Co. LTD v Číně. Obsahem hry je zubní lékař, ordinační křeslo, židle pro zubního lékaře a pojízdný pracovní stolek se sadou nástrojů. Další figurky slouží samozřejmě jako pacienti.
Zubnímu čertovi v patách – hra pro dva až šest hráčů ve věku od sedmi let pochází od firmy Ravensburger Freizeit und Promotion Service ve spolupráci s firmou Schwarzkopf & Henkel Cosmetics, která vyrábí soustavu zubní hygieny Theramed (kolem r. 1995). Každý hráč dostává 30 ošetřovatelských bodů a tři figurky. Zvítězí ten, kdo je první v cíli.