LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Nastupující hospodářská krize učinila z knihy „Stomatologické výkony v roce 2021“ ještě větší hit, než jsme původně zamýšleli. Mladší kolegové, kteří nikdy programově nechtěli se zdravotní pojišťovnou mít co do činění, se zájmem zjišťují, kolik se „dá vykázat“ za chirurgickou extrakci nebo preventivní prohlídku. V této době, kdy ubylo v čekárnách lidí, kteří „zaplatí, co si řeknu“, je to pro ně zajímavé.

Samozřejmě, úhrady nejsou žádné „terno“, ale je to 14,5 miliardy korun pro cca 7800 vykazujících stomatologů. Akutní ošetření by vlastně měli a mohli vykazovat všichni.

Vykazování není osou výuky na univerzitách. Odchází generace kolegů, kteří „měli kódy v malíčku“, a stále více mladších se snaží zorientovat v celém systému – co a jak kombinovat a co nelze.

V posledních letech máme rekordní nárůsty úhrad a celkově úhrady rostou rychleji než inflace. Zda to tak bude v situaci, kdy stát i pojišťovny zchudly, není jisté, ale budeme bojovat. Pro spoustu ordinací je to jistota a pro milion spoluobčanů jediný způsob, jak se dostat ke stomatologovi. Velký dík patří celému autorskému kolektivu vedenému viceprezidentem ČSK MUDr. Robertem Houbou, Ph.D. A nezapomeňte si knihu stáhnout bezplatně z našeho webu!

20. 2. 2021

LKS 02/2021

Print: LKS. 2021; 31(2): 25

Autor:

Fotografie

  • Archiv ČSK

Rubrika:

Téma: