LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Na titulní straně LKS se v letošním lednovém vydání poprvé objevil QR kód. Na základě vašich dotazů, vážení čtenáři, jsme požádali IT specialistu o výklad, k čemu je vlastně QR kód dobrý.

QR kód z titulní strany LKS vás nasměruje rovnou na komorový web www.dent.cz

Co to je. Jde o obrázky, které nesou zakódovanou textovou informaci. Označení QR (Quick Response) znamená něco jako kód rychlé reakce. Tento kód může obsahovat mimo jiné písmena a čísla a je tedy schopný pojmout různé množství informací podle obsahu. Může to být webová adresa, kompletní vizitka, kterou si můžete uložit do mobilu, stovky až tisíce znaků textu, který si zobrazíte. Nebo jakákoliv strukturovaná data – třeba pokyny pro bankovní aplikaci, kam se má zaplatit kolik peněz i s nějakými dalšími připojenými údaji.

K čemu to je. QR kódy se používají k rychlému, efektivnímu přenosu libovolné informace do mobilního zařízení, telefonu nebo tabletu. Najdeme je na plakátech, v časopisech, nejrůznějších reklamách, vizitkách, fakturách, složenkách a na zboží.

Dalším zajímavým a navíc velmi praktickým příkladem využití QR kódů jsou QR platby. Jde o provádění plateb prostřednictvím naskenování QR kódu do mobilního zařízení. QR platby podporují například e-shopy nebo mobilní operátoři. K uskutečnění takové platby je potřeba ještě bankovní aplikace nainstalovaná ve stejném zařízení.

Jak si to přečtu. Abyste z QR kódu dostali potřebná data, musíte mít ve svém mobilním zařízení nějaký program, aplikaci, který jej umí přečíst. Aplikací „čtečka QR kódů“ je ke stažení do různých operačních systémů více. Většina z nich je zdarma.

Pro přečtení je třeba na kód zamířit objektiv fotoaparátu v mobilním zařízení. Aplikace sama kód zaměří, zaostří a sejme (vyfotí) a poté dekóduje. Obsahuje-li například odkaz na webovou stránku výrobku, automaticky se tato stránka v zařízení otevře. V mobilním zařízení je nutno mít funkční připojení k internetové síti.

14. 2. 2018

LKS 02/2018

Print: LKS. 2018; 28(2): S27

Autor:

Rubrika:

Téma: