LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Výborné čtení pro horké letní dny – trocha „zasněžených“ historek přijde určitě vhod! Musím se přiznat, že původně jsem chtěla po knize sáhnout ze zvědavosti, protože ji napsala moje spolužačka z gymnázia. Ale zároveň mě odrazovalo téma horské záchranné služby, přeci jen se nevyžívám ve čtení o úrazech lyžařů. Když jsem ale později na knihu dostávala tip od přátel, konečně jsem se odhodlala si ji přečíst. A opravdu! Je to velmi čtivá a povedená knížka.

Autorka deníkovou formou popisuje své působení u letecké záchranné služby v alpském francouzském lyžařském středisku Avoriaz. Povídání je doplněno krásnými fotografiemi. Graficky oddělenou formou jsou vloženy starší deníkové zápisky, kde se autorka vrací k momentům, které ovlivnily její výběr povolání a následnou specializaci.

Pokud hledáte laskavou a pozitivní knížku psanou s respektem k lidskému životu, horám a přírodě obecně, knihu z lékařského prostředí, kde je potřeba diagnostikovat frakturu či luxaci „přes bundu a oteplováky“, kde se lékaři a záchranáři musí spoléhat na své zkušenosti a instinkty, protože jim v obtížných podmínkách selhávají diagnostické přístroje, a přesto (nebo právě proto) se umí dětsky radovat z čerstvě napadaného „prašanu“, pak je to kniha pro vás.