LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Je čas na to podstatné. Přestat sledovat média – stejně nás chtějí hlavně vyděsit, abychom je nevypnuli a koukali na reklamu, ať už komerční, nebo politickou. Pokud máte rádi sociální sítě, kochejte se krásnými tipy na výlet od skutečných přátel. Když chce někdo diskutovat o válce a ekonomické depresi, je lepší se ho zeptat, zda nemá dobrý tip na nějaký skvělý kulturní zážitek.

Chronický stres, kterému jsme vystaveni z okolí už dva roky, se nepochybně – a potvrzují to studie – negativně promítá do našeho psychického i fyzického zdraví, snižuje nám IQ a vůbec adaptabilitu. Řada kolegů se cítí vyhořelá, „přejetá“ a bez chuti do další práce.

Dělejme tedy to podstatné. Oddejme se zdravému pohybu, maximum času věnujme rodině a dobrým přátelům, užijme si dny volna v místě, které máme rádi. Studujme si zajímavé věci, které nás odvedou od starostí dne. Pokud nechtějí pacienti zhotovit „větší práce“, neboť šetří každou korunu, je asi čas udělat si pořádek kolem sebe a zamyslet se, do čeho se pustit jinak a lépe, až zase nastane naprostý shon.

Krátce řečeno, nemá smysl si teď, v létě, lámat hlavu nad tím, jaký bude podzim. Málokdo to přesně ví. Je ale jisté, že ho lépe zvládne člověk zdravý a optimistický než nemocný a naštvaný.

Krásné léto, plné skvělých nestomatologických chvil!

23. 7. 2022

LKS 07-08/2022

Print: LKS. 2022; 32(7 – 8): 123

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: