LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Ve dnech 9. – 16. 2. 2022 se v Jordánsku konal 68. ročník Mid Year Meetingu IADS (International Association of Dental Students), na který přijeli delegáti jednotlivých studentských asociací z celého světa. I my jsme měli možnost na této akci reprezentovat Českou republiku a náš studentský spolek Sdružení studentů stomatologie ČR (SSSČR). Za naši zemi se zúčastnily prezidentka spolku Zuzana Kadlečíková jako zastupující delegát a Jana Panochová jako National Scientific Officer.

Zástupci jednotlivých států IADS na Exchange Fair.

První část programu se konala v Ammánu, hlavním městě Jordánska. První večer začal ceremoniálem, na kterém byli přivítáni všichni účastníci. Druhý den pokračoval vzdělávacím programem v podobě přednášek, workshopů a možností prohlídky stánků dentálních firem. Večer následoval společenský program s názvem Exchange Fair, na který si všichni zástupci jednotlivých států připravili malý stánek s pohoštěním z jejich země a oblékli se do tradičních oděvů.

Druhá část programu pokračovala ve městě Akaba, které se nachází v jižním cípu země. Zde probíhala po dobu tří dnů Valná hromada IADS. Hlavním bodem programu bylo zasedání Výkonné rady a jednotlivých delegátů. Diskutovalo se o celé činnosti organizace za poslední funkční období, o nadcházejících projektech, vzájemné zahraniční spolupráci a výměnných stážích.

Poslední den v Akabě se konal Gala večer a celý kongres zakončil slavnostním proslovem prezident IADS Dr. Huthaifa Abdul Quader. Součástí byla večeře s tradičním jídlem, hudbou, a protože jsme byli v zemi s temperamentní kulturou, všichni se zapojili do společného tance a zpěvu. Tímto byl hlavní program kongresu ukončen a následoval post-kongresový program.

Post-kongresový program se skládal z návštěvy dvou míst. Obě se řadí do Seznamu světového dědictví UNESCO. Nejprve jsme vyrazili do pouště Wadi Rum a následně jsme se autobusem přesunuli do známého skalního města Petra.

Jsme rádi, že jsme měly možnost osobně poznat studenty a delegáty z jiných zemí. Díky těmto meetingům se lépe navazují vzájemné spolupráce a výměnné pobyty mezi fakultami. Již na toto léto 2022 připravujeme letní stáže pro zahraniční studenty u nás v České republice.

Prezidentka SSSČR Zuzana Kadlečíková na Valné hromadě IADS.
Jana Panochová na workshopu na téma gingivektomie a prodloužení korunky, který vedla Dr. Najla Kasabreh.