LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Myslíte, že Česko někdy dospěje? Máme za sebou největší mediální kampaň Světového dne ústního zdraví v historii (velký dík ČRo, ČT, Nově a dalším). Fakticky v ní nešlo primárně o kartáčky a pastu, ale o osobní odpovědnost za zdraví svoje a svých dětí. Dennodenní epický souboj, kdy se snažíme v médiích vysvětlit, že zubní kaz, ale vlastně i kardiovaskulární onemocnění či řadu nádorů, způsobuje osobní nehygiena, nepořádnost a lehkomyslnost.

Naproti tomu často stejné televize, které propagovaly naše preventivní akce, buší do nás s dotazy, kdy v obci XY bude ošetřen kdokoli, kdykoli a hlavně zadarmo. Kvalita? Počet zachráněných tkání? Nezajímavé! Hlavně levně a hned.

Je to úmorné, ale osobně se s tím peru rád. Hlouposti a nepořádku se nesmí ustupovat! Jinak Česko shnije. Budujme navoněnou zemi odpovědných lidí. Politici slibují vesměs nesmysly, to je jejich smysl existence. Ale my můžeme, zejména do dětí, uložit, že mají valnou část svého zdraví, kariéry a štěstí ve svých rukách. Jen pro to něco dělat.

Viděl jsem včera zase mapu medicíny v Evropě. Na východ od Chebu přibývá počet lékařských návštěv, „prevencí“ (často rychlé a laxní, nedůsledné prohlídky) a na západ (omlouvám se Rakousku) přibývá let ve zdraví a celkově života, jakkoli je méně kontaktů s lékařem. Moderní medicína má směřovat k primární prevenci a moderní a vysoce efektivní sekundární prevenci. A pak kvalitní a cílená intervence, pokud už je to nutné.

Spousta z vás se s námi letos přes SDUZ podílela nejenom na budoucnosti bez zubního kazu, ale zároveň jste také kultivovali Česko k modernosti, čistotnosti a odpovědnosti. To není cesta na týden nebo deset let. To je na dlouho, ale měníme to a změníme to. Velký dík!

15. 4. 2023

LKS 04/2023

LKS. 2023; 33(4): 57

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: