LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Vážení a milí, kolegyně a kolegové, loňské léto bylo laskavé a mírné. Umožnilo nám toulat se českými luhy, lesy a háji a třeba se vrátit na místa, která si pamatujeme z dob dřívějších a jsou nám drahá. Tak jsem i já vzala do ruky košík a nostalgicky vyrazila do hlubokých lesů Českomoravské vrchoviny. Pamatuji si je z dětství, dnes mne však udivilo množství plastového odpadu, o který jsem zakopávala až nepříjemně často. 

Vzpomněla jsem si na první plastovou misku, kterou moje maminka v šedesátých letech donesla slavnostně domů. Byla průsvitně světle modrá, lehoučká a hlavně nezničitelná. Po letech skončila odřená v popelnici a na některé skládce odpadu dozajista „v pokoji odpočívá“ nezničená doteď.

A protože jsem čerstvě dvojnásobná babička, cítím se být zodpovědná za to, co jsem svým vnukům během „pár“ roků života s plasty natropila. Musíme nutně používat jednorázové pomůcky jen z plastu?

Oslovila jsem velkého regionálního dodavatele, s kterým dlouhodobě nejvíce spolupracuji, a žádala jsem papírové kelímky. Bylo mi řečeno, že nejsem první, kdo s takovým požadavkem přichází. Avšak aby mělo smy sl zboží objednat a zahrnout do nabízeného sortimentu dentálního zboží, museli by objednat kamion. Nabídla jsem i zveřejnění mým jménem podepsané výzvy všem kolegům v katalogu této firmy, ale uplynulo několik měsíců – a ticho po pěšině...

Cena nejlevnějšího plastového kelímku se na internetu pohybuje kolem 0,35 – 0,45 Kč, krásný papírový i s dětskými motivy jsem sehnala u jiné dentální firmy za zcela přijatelnou cenu cca 0,65 Kč.

A proto vás všechny, kolegyně i kolegy, moc prosím: zamysleme se nad naší rutinní každodenní činností a zkusme pro naše děti a koneckonců i sami pro sebe něco změnit. Vždyť pro nás jednotlivce jde o maličkost, ale počet námi ošetřených pacientů zanedbatelný není. Chovejme ušlechtilý vztah k přírodě, respektujme ji, neubližujme a nepoškozujme ji neuváženými zásahy.

Reakce prezidenta ČSK:

Vážená paní doktorko, moc děkuji za nápad! Také si myslím, že papírové kelímky, zejména pokud je vyrobili v Evropě a nejlépe u nás doma, jsou mnohem ekologičtější. Mimo jiné neposíláme peníze na druhý konec světa. Už zkouším sponzory, zda by to nešlo pro ordinace s nějakým potiskem levněji až zadarmo, ale nic neslibuji...

doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.