LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Nekamenujte proroka špatných zpráv. Je mi líto, ale to, co jsem říkal od jara, se začíná vyplňovat. Ze zdravotních pojišťoven přišly výsledky za 1. pololetí 2020. Oproti původním plánům chybí českým stomatologům – i přes rekordní navýšení sazeb – jedna miliarda korun.

Česká stomatologie jako celek v době covidu nepřestala pracovat, ale řada kolegů měla dočasně zavřeno vzhledem k nedostatku osobních ochranných prostředků. Spousta pacientů onemocněla nebo se bála přijít. Číslo, které uvádím, představuje škodu pouze za 1. pololetí a jenom za pojišťovny. Jistě je méně i přímých plateb, nejspíše také půjde alespoň o miliardu. V 2. pololetí, byť máme navýšené některé výkony, situace asi lepší nebude. Mnoho pacientů sice pokračuje v naplánovaných ošetřeních, ale řada termínů byla zrušena kvůli onemocnění, karanténě anebo všudypřítomnému strachu.

Pesimistická čísla, kterých jsem se obával na jaře roku 2020 a o kterých jsem hovořil na Online Pražském dentálním dnu, se zhmotňují. Je to důvod, proč jsem se vždy snažil o nejmenší ekonomické škody v českém zdravotnictví a v české ekonomice vůbec. Je známým faktem, že největší škody z oblasti medicíny mají v době krize zubní lékaři. Jediný obor medicíny, který byl podobně postižen covidem jako stomatologie, jsou lázně.

Komora v tuto chvíli intenzivně bojuje, aby zdravotní pojišťovny zubním lékařům nechaly do příštího roku peníze, které na nich letos „ušetřily“. Musíme se snažit propagovat stomatologii jako takovou, aby pacienti z menšího počtu peněz dostatečně mysleli na své zuby. Tuhle dobu jsme si nevybrali a musíme bojovat. Držte se!

21. 11. 2020

LKS 11/2020

Print: LKS. 2020; 30(11): 181

Autor:

Fotografie

  • Archiv ČSK

Rubrika:

Téma: