LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Po pandemické pauze některé organizace hladce obnovují svoji činnost, jiné spíše hledají, co dělat v novém světě. Mixem obojího bylo zadání ERO, evropské organizace FDI, které se uskutečnilo 28. – 30. 4. 2022 v Bukurešti.

Zasedání ERO v Bukurešti se za ČSK zúčastnili její prezident doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., a viceprezident MUDr. Robert Houba, Ph.D.

Některé pracovní skupiny pokračovaly v úpravě dokumentů, které jsou už mnoho let tak nějak zafixované. V řadě případů došlo k předání funkcí v pracovních skupinách a očekávaně se ujala vedení ERO ve funkci prezidentky MUDr. Simona Dianišková, Ph.D., MPH, ze Slovenska. To dále vylepší tradičně dobrou spolupráci ČSK s vedením této části světové stomatologické organizace.

Myslím, že není nikterak přehnané říct, že největší zájem vyvolala zpráva Pracovní skupiny pro digitální stomatologii, eHealth a umělou inteligenci ve stomatologii (dále WG), složená ze zástupců několika zemí. Její činnost mám tu čest vést. Bylo zajímavé, že se našeho setkání chtěli zúčastnit – a také se zúčastnili – pozorovatelé řady zemí, kteří dosud neměli v této WG zastoupení, ale byli zvědaví na posun a výsledky. To je v historii ERO naprosto unikátní.

Tato naše pracovní skupina je nová. Začátek práce zpomalil covid a teprve nyní jsme měli šanci se fyzicky potkat v Bukurešti po několika online schůzích. Co je cílem? Osobně si nemyslím, že světová stomatologická organizace je schopna řídit nástup digitálních technologií, a dokonce si ani nemyslím, že jsme schopni je zcela regulovat. Pokud nějakou regulaci prosadí Evropská unie, vždycky to bude o několik kroků zpožděno za bouřlivým vývojem technologií v rukách soukromých firem z USA a vlády Číny. V evropské části světové stomatologické organizace jsou velmi různorodé země. Najdeme tam Rusko, Kazachstán, tedy země bývalého Sovětského svazu. Jsou tam členské země EU s celou její poměrně složitou byrokracií a organizací, ale také již pokročilou regulací. A jsou tam státy stojící mimo EU, typicky Velká Británie nebo Švýcarsko. Jejich přístup je v řadě detailů odlišný.

Cílem naší WG je shromáždit veškeré dosažitelné dokumenty, které se týkají regulací i organizace naší oblasti. Vytvořit inspirativní databanku, která může být zdrojem informací stomatologickým komorám, odborným společnostem i jednotlivcům. Snahou bude získat i data z jiných regionů, typicky z USA a jihovýchodní Asie. Pokud budeme spolupracovat a snažit se těžit z toho nejlepšího, co ve světě existuje, máme šanci se rychle posouvat. Databázi je potřeba neustále doplňovat, sbírat užitečné odkazy. Ale také musíme otevřít možnost se setkávat, vytvořit pracovní skupiny a s trochou štěstí i odborné fórum, které by se mohlo scházet, ve spolupráci s nějakým národním nebo odborným kongresem – často asi online.

Cílem je spolupráce mezi jednotlivými zeměmi. Nechceme regulovat, ale být zdrojem informací pro ty, kteří informace chtějí najít a sami jich mají méně než my. Praha by mohla sehrát roli jakési křižovatky, přes kterou budou proudit informace všemi směry – a z toho česká stomatologie může profitovat, neboť budeme ke všem informacím mít nejrychlejší přístup. Následně můžeme svoje věci rychle a přesně organizovat. Některá setkání by mohla proběhnout v našem hlavním městě.

ERO v Bukurešti nabralo nový směr a začíná se měnit v to, co by mělo být. To znamená ne v konkurenta CED, která se zabývá Evropskou unií, ale v odbornou organizaci vytvářející odborná doporučení, která pak politická organizace typu CED prosazuje vůči politickým reprezentacím.

18. 6. 2022

LKS 06/2022

Print: LKS. 2022; 32(6): S91

Autor:

Fotografie

  • Roman Šmucler

Rubrika:

Téma: