LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Vyhlášení nouzového stavu v České republice se dotklo i pořádání všech vzdělávacích akcí. A tak to Komora zkusila jinak: všem registrovaným na Pražské a Ostravské stomatologické fórum nabídla místo tradičního osobního setkání účast na společné online konferenci. Zúčastnilo se jí sto osmdesát zubních lékařů, ostatním byl registrační poplatek vrácen. Ti, co neváhali vypořádat se s technickými vychytávkami nutnými pro připojení, nelitovali – v pátek 27. 3. 2020 se každý u svého domácího počítače dozvěděl nejčerstvější informace přímo od zdroje.

Hlavním tématem byla pochopitelně stomatologie v době COVID-19. Medicínský, právní a ekonomický pohled. Dosavadní situaci a zkušenosti ze zahraničí shrnul doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.
O financování péče ze zdravotních pojišťoven hovořil MUDr. Robert Houba, Ph.D., a k otázkám právního řešení krize vystoupil Mgr. Jiří Slavík.
MUDr. et MUDr. Vojtěch Peřina, Ph.D., a doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., provedli účastníky konference jednotlivými odbornými stanovisky představenstva Komory, která se týkají problematiky MRONJ, ošetřování pacientů s medikamentózně podmíněnými poruchami koagulace, zákazu používání zubního amalgámu, sedace nejen u dětí a dohledu nad výkonem povolání dentální hygienistky.
MUDr. Jiří Škrdlant svoji přednášku operativně zaměřil na endodontické ošetření infekčního pacienta (nejen) COVID-19. Technický štáb.
Technický štáb online konference měl sídlo v pražské Apolence a vše potřebné připravoval a zkoušel dva dny dopředu. Celou akci měla na starosti vedoucí vzdělávacího střediska ČSK Ing. Hana Štěpánková. Díky jejímu organizačnímu talentu i trpělivé komunikaci se zájemci o účast, kteří potřebovali poradit s potřebným nastavením počítače pro připojení, se první komorové online stomatologické fórum povedlo – a určitě nebylo zdaleka poslední. Zpočátku nouzové řešení, ale nakonec užitečná zkušenost a inspirace do budoucna!

19. 4. 2020

LKS 04/2020

Print: LKS. 2020; 30(4): S59

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: