LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Úroveň prevence zubního kazu v České republice dlouhodobě zaostává za evropskými standardy – a Zdravotní pojišťovna MV ČR chce aktivně přispět ke zlepšení situace. Proto se letos stala hlavním partnerem preventivního projektu „Dětský úsměv“.

„Dětský úsměv“ již osmnáctým rokem přináší dětem hravý kurz správné péče o zuby.

„Dětský úsměv“ je unikátní projekt Českého zeleného kříže, který v ČR vznikl po vzoru úspěšného preventivního programu ze Švýcarska. „Projekt v Česku dobře funguje už 18. rokem a lektorky za tu dobu proškolily přes 30 tisíc dětí z celkem 113 škol, školek a dětských domovů po celé republice,“ říká MUDr. Hana Zallmannová, která stojí za jeho spuštěním v českém prostředí. Preventivní program slaví úspěchy i ve spolupráci se žáky s poruchami autistického spektra, kde jsou do projektu zapojeni i vychovatelé a rodiče.

A v jakém stavu se chrup českých dětí vlastně nachází? Z údajů Výzkumného ústavu stomatologického (poslední průzkum z r. 2008) vyplývá, že přibližně 50 % pětiletých dětí v ČR zažije, jaké to je mít zubní kaz. Oproti švýcarským, finským nebo dánským dětem mají ty české ve věku 12 let 2,5krát více zkažených zubů. Novější údaje k dispozici nejsou, ale není bohužel příliš pravděpodobné, že se situace významněji změnila.

To jsou pádné argumenty, proč by si děti měly osvojit správné návyky čištění zubů ideálně už v předškolním věku a proč se ZP 211 rozhodla podpořit „Dětský úsměv“.

Více informací o „Dětském úsměvu“ a o tom, jak se do projektu může zapojit i vaše dítě, školka nebo škola, se dočtete na www.detskyusmev.org.

17. 7. 2018

LKS 07-08/2018

Print: LKS. 2018; 28(7–8): S96

Autor:

Fotografie

  • Archiv projektu Dětský úsměv

Rubrika:

Téma: