LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Dočetl jsem se, že Evropská unie prostřednictvím Státního zdravotního ústavu vydá za propagaci zdravého způsobu života přes sto milionů korun. Mám obavu, že to bude jako s financováním nejvíce preventabilního onemocnění – zubního kazu – z fondu prevence zdravotních pojišťoven. Nic pro stomatologii... Proti tomu jdou impresivní čísla z titulní strany LKS o množství preventivních akcí v rámci Světového dne ústního zdraví, které letos dosáhly nového rekordu. To vše za peníze ČSK a jejích partnerů. Až v politicích hrklo, jak jsme organizovaní a co dokážeme, když chceme – a po celé republice. Za to všem zúčastněným velký dík a pochvala!

Ale musíme se vypořádat s více věcmi. Řada pacientů říká, že nemůže najít zubního lékaře. Nikdo to neeviduje. Nikdo neví, kolik jich je. Deset, nebo milion? Je potřeba toto zmapovat a najít rozumné řešení. Bez dat slyším zprava zleva spoustu nerozumných řešení – pustit na naše pacienty lékaře bez kvalifikace, nebo „lépe“ zubní techniky a hygienisty nechat provádět stomatologii. Zavést něco jako nucenou práci v nucených oblastech atd., atd.

Leč není pochyb, že pokud se na něčem rozumném nedomluvíme a neprosadíme to, nějaká hloupost projde, neb stát rád podléhá panickým atakám, což je zakódováno v široké demokracii, kde všichni všechno chtějí, ale nikdo necítí žádné povinnosti.

Světový den ústního zdraví 2019 byl další ukázkou, že o českou stomatologii se dobře stará ČSK a že je tak schopna činit za vlastní peníze, svobodně a efektivně. Teď je potřeba reformovat celý náš obor. Jistě se tu přes noc nerozvine ráj na zemi, ale musíme si říct, kde a jak najde pacient úlevu od bolesti, jak zařídit, aby všichni měli přístup k základní péči a aby to celé bylo únosně financováno. Pokud to vyřešíme, zachováme si to klíčové. Svobodu a respekt celého národa.

18. 5. 2019

LKS 05/2019

Print: LKS. 2019; 29(5): 95

Autor:

Fotografie

  • Archiv ČSK

Rubrika:

Téma: