LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
21. 3. 2022, Sluneční náměstí, Praha 13.

V Praze 13 zářilo sluníčko a dětské úsměvy

Největší pražskou akci letošního ročníku Světového dne ústního zdraví (SDUZ) připravil organizační tým ČSK a jejích partnerů ve spolupráci s Městskou částí Praha 13. Akce se konala v pondělí 21. 3. 2022 od časného rána do pozdního odpoledne na Slunečním náměstí – na zelené ploše před radnicí této městské části.

Video z pražské akce je ke zhlédnutí na: https://www.republikabezkazu.cz/sduz/videa/

Velké poděkování patří všem partnerům ČSK, kteří se na akcích projektu SDUZ 2022 podíleli:

Elmex, Philips, Herbadent, Listerine, JPS, GSK, Profimed, CzechDent, Enzymel, Oral-B, Dr. Max a BlueM, StomaTeam, 3. LF UK, Asociace dentálních hygienistek ČR, Dětský úsměv a Sdružení studentů stomatologie ČR.

 

Olomoucký SDUZ

Preventivně edukativní akce v rámci Světového dne ústního zdraví 2022 proběhly po celém Olomouckém kraji díky studentům zubního lékařství a olomoucké Klinice zubního lékařství LF UP.

 

Karlovy Vary pozvaly na akci do knihovny

V Karlových Varech si oslavy Světového dne ústního zdraví vzala za své Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická.

 

V Plzni „Čisté zuby nebolí“

„Čisté zuby nebolí“ aneb úžasná preventivní akce v rámci Světového dne ústního zdraví, kterou jsme si v rámci OSK Plzeň udělali obrovskou radost. Konala se v neděli 20. 3. v prostorách DEPO 2015. Příjemně nás překvapil zájem o akci, stánky byly permanentně obsazené.

Video z plzeňské akce je ke zhlédnutí na: https://youtu.be/3_vG90TvbjY

Na šesti stanovištích se děti hravou formou seznamovaly s možnostmi prevence zubního kazu a vhodného čištění. Pokud se jim podařilo získat všech šest razítek, čekala je v cíli drobná odměna.

Velké poděkování patří každému, kdo se do akce zapojil (více než desítka zubních lékařů, přes třicet studentek dentální hygieny a zubního lékařství). Každý dostal dílčí úkol a splnil ho více než na jedničku. A ještě zjistíte, že kolega z oblasti napsal a vydal knihu právě o prevenci... V neposlední řadě musím zmínit obrovskou podporu ze strany města Plzeň a DEPO 2015. Když se chce, tak to prostě jde, a nám se naštěstí chtělo všem.

Přesně takhle mám Komoru rád a takhle si ji také na západě užíváme. Už více než deset let pořádáním legendárních VÚZLů a teď i touhle prima akcí.

Celodenní akci SDUZ zahájili prezident ČSK doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., starosta MČ Praha 13 Ing. David Vodrážka, radní MČ Praha 13 Aneta Ečeková Maršálová, zastupitel a předseda výboru pro Agendu 21 Ing. Vít Bobysud, místostarostka MČ Praha 13 RNDr. Marcela Plesníková a zastupitelka Ludmila Tichá.
Organizátorky akce, zleva MUDr. Štěpánka Bálková, Irena Libánská, Mgr. Petra Křížová, DiS., Mgr. Veronika Dufková.
Na prostranství před radnicí MČ Praha 13 v hojném počtu přicházely žáci mateřských a základních škol a formou her a soutěží se seznamovaly s principy ústní hygieny.
Na prostranství před radnicí MČ Praha 13 v hojném počtu přicházely žáci mateřských a základních škol a formou her a soutěží se seznamovaly s principy ústní hygieny.
Děti získaly spoustu užitečných rad a informací.
Čekaly na ně zajímavé pokusy, mohly si prohlédnout opravdovou sanitku nebo si „osahat“ zubařské křeslo...
Cílem bylo, aby díky zábavné formě edukace děti pochopily, že ústní hygiena může být i záživná a veselá.
Připraveny byly také krátké filmy a čtyři loutková představení Divadla ÚSMĚV Ludmily Frištenské.
Iniciativy se ujalo rovněž Sdružení studentů stomatologie ČR. Studenti zubního lékařství ve dnech 21. a 23. 3. navštívili osm mateřských škol Olomouckého kraje, kde se v sedmnácti třídách s více než 350 dětmi věnovali zásadám správné ústní hygieny.
Letos poprvé navštívili i školku pro děti s poruchami autistického spektra.
Velká celodenní akce se uskutečnila 22. 3. v Pevnosti poznání Univerzity Palackého ve spolupráci se Zubní vílou Olomouckou, což je projekt, kterým Klinika zubního lékařství LF UP a FN Olomouc od roku 2019 šíří atraktivní a zábavnou formou informace o zásadách správné ústní hygieny a prevenci zubního kazu. Pro děti byly připraveny úkoly spojené s péčí o zoubky a správnými stravovacími návyky. Také mohly na modelech hledat kazy, odstraňovat je a zhotovovat výplně z plastelíny. Provázeli je studenti zubního lékařství LF UP, Zubní víla ve zbrusu novém kostýmu a lékařky olomoucké Kliniky zubního lékařství Iva Voborná, Yuliya Morozova a Eva Míšová.
Organizační tým opět využil halu Krajské knihovny Karlovy Vary, kde připravil celodenní program s mottem: Dozvíte se, jak správně pečovat o svůj chrup.
Na šesti stanovištích se děti hravou formou seznamovaly s možnostmi prevence zubního kazu a vhodného čištění. Pokud se jim podařilo získat všech šest razítek, čekala je v cíli drobná odměna.
Na šesti stanovištích se děti hravou formou seznamovaly s možnostmi prevence zubního kazu a vhodného čištění.
Člen představenstva OSK Plzeň v akci, MUDr. Martin Krejčík.
Členka představenstva OSK Plzeň v akci, MUDr. Martina Karnoldová.
Člen představenstva OSK Plzeň v akci, MUDr. Tomáš Horák.
SDUZ

23. 4. 2022

LKS 04/2022

Print: LKS. 2022; 32(4): 68 – 71

Autoři:

Fotografie

  • Ladislav Šolc
  • Archiv SDUZ Olomouc
  • Archiv SDUZ Karlovy Vary
  • OSK Plzeň

Rubrika:

Téma: