LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

V již předvánoční atmosféře se konala dvě oblíbená komorová stomatologická fóra – 25. 11. 2021 v Ostravě a 26. 11. 2021 v Brně. Tato stomatologická fóra, která mají vždy v jarním a podzimním termínu již mnoholetou tradici – a v roce 2019 k nim přibylo i to ostravské, si stále drží mezi desítkami vzdělávacích akcí ČSK výsadní postavení. Zaměřují se především na praktická témata, která zubní lékaři potřebují pro běžný provoz svých ordinací. Legislativa se neustále mění, spousta novinek je v profesní politice a koncem roku 2021 také došlo k zásadním změnám v úhradách stomatologické péče pro letošní rok. Komora na těchto akcích dává prostor pro širokou diskuzi a zejména pro dotazy – ty dobře naznačují, k jakým detailům z dané problematiky je členům Komory potřeba poskytnout podrobnější informace.

O obě listopadová stomatologická fóra, v Ostravě a Brně, byl velký zájem. Fotografie je z ostravské akce. Žhavým tématem byly zejména novinky, které přinesla novela zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, a změny v úhradách výkonů a výrobků platné od ledna 2022. Výklad k této problematice podali prezident ČSK doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., a právník Mgr. Jiří Slavík.

Připomeňme, že inovovaná stomatologická fóra – Pražské, Ostravské a Brněnské – v roce 2019 vzbudila velký zájem zubních lékařů. V roce 2020 však nečekaně zamíchal kartami covid a již připravená jarní fóra v Praze a Ostravě se musela spojit do jedné velké online akce. Podzimní akci v Brně byla Komora nucena zrušit vzhledem k tehdejší epidemické situaci. Bohužel lepší to nebylo ani loni na jaře. Pražské stomatologické fórum se na poslední chvíli opět muselo konat online a Ostravské stomatologické fórum bylo prozřetelně raději přesunuto na podzimní termín. To se vyplatilo dvojnásobně – nejen že se akce mohly v listopadu 2021 konat v Ostravě a Brně naživo, ale navíc to byla ta správná doba, kdy podrobně projít všechny revoluční změny v úhradách, které platí od 1. 1. 2022.

Jako obvykle byla část programu vyhrazena pro praktické odborné otázky. V Ostravě – a následující den i v Brně – přednášel doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., na téma „Jak se diagnostikuje zubní kaz v roce 2021? Jak nově organizovat zubní tým při prevenci.“ Ostravský specialista MUDr. et MUDr. Jan Štembírek, Ph.D., (vpravo) se zaměřil na obstrukční spánkovou apnoe z pohledu zubního lékaře a shrnul akutní stavy z pohledu maxilofaciálního chirurga.
Na rozdíl od Ostravy byla odborná část Brněnského stomatologická fóra z valné části v režii žen – tří kolegyň ze Stomatologické kliniky LF MU a FN u sv. Anny. S přednáškou „Rizikové faktory recidivující aftózní stomatitidy a její terapie“ vystoupila prof. et prof. MUDr. et MUDr. Lydie Izakovičová Hollá, Ph.D.
Přednostka kliniky. MUDr. Karin Klimo Kaňovská se věnovala managementu léčby retinovaných zubů u dětí.
Soubor kazuistik k tématu „Praktický zubní lékař, jeho poslání a možnosti“ připravila doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D.
Mgr. Jiří Slavík byl – jako obvykle – v jednom kole na obou akcích (fotografie je z Ostravy). Pro členy Komory je možnost osobní konzultace s právníkem vždy vítaná a užitečná.
Po měsících lockdownu byla obě stomatologická fóra s hojnou účastí stomatologů moravského a slezského regionu pochopitelně i výbornou příležitostí pro prezentace firem. Fotografie je z Ostravy.

22. 1. 2022

LKS 01/2022

Print: LKS. 2022; 32(1): 8 – 9

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: