LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Před lety mě zaujala snaha mnoha technologických, ale i tradičních stomatologických firem, jak vyřešit dlouhé vzdělávání celého stomatologického týmu a zejména lékařů digitalizací a robotizací. Na letošním IDS to bylo hlavní téma a už realita.

Ortodoncie bez lékaře – pacient se doma kontroluje mobilním telefonem s pomocí umělé inteligence.

Čekalo se na „svět bez zubních techniků“. Nepochybně jsme se k němu velmi posunuli. Třeba tisk zubních celkových náhrad za 10 minut v ceně 400 Kč je výzvou. Výroba celkové náhrady lékařem za hodinu v nákladové ceně 500 korun také není bez zajímavosti. K tomu všichni známe nejrůznější výrobní centra pro fixní protetiku.

Leč je tu i „svět bez zubních lékařů“. Revoluční byl třeba systém ortodoncie prakticky bez lékaře – scany provádí nelékař, plánování umělá inteligence (lékař zatím aspoň dohlíží a koriguje), pacient se doma kontroluje mobilním telefonem s pomocí umělé inteligence. Pokud je problém, robot ho objedná k lékaři. Ukázány byly orientační prohlídky scannerem, kdy školu vyšetří pár techniků za dvě tři hodiny. Zatím u toho má být někde lékař, zatím...

Zítra toto vše u nás v Česku nebude, ale pozítří ano. Firmy vyslyšely volání lékařů a zubních techniků, že je jich málo. A nahrazují je. Praxe chtějí převzít velké subjekty, které mají prostředky na kapitálové investice a změnu myšlení pacientů. Musíme reagovat právně i v každodenním životě velmi rychle.

Zejména pro lékaře mladší padesáti let byl letošní mezinárodní dentální veletrh IDS asi změnou uvažování o profesi.

21. 4. 2019

LKS 04/2019

Print: LKS. 2019; 29(4): S62

Autor:

Fotografie

  • Roman Šmucler

Rubrika:

Téma: