LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

V sobotu 19. 10. 2019 zaplnili účastníci konference Snazší cesta k lepší praxi II, kterou pořádá tým programu Young dentist, už podruhé sál v Univerzitním kampusu Bohunice v Brně. Tentokrát na ně čekalo ještě více přednášek než loni. A co se dozvěděli? Třeba jak vést svůj dentální tým, jak propagovat svou ordinaci nebo zvládat stres. Mezi řečníky se představili nejen zkušení zubní lékaři nebo mladí úspěšní lékaři v zahraničí, ale i odborníci z jiných oborů.

MDDr. Tomáš Machač, zakladatel Young dentist – programu, který pomáhá stomatologům a dentálním hygienistkám na cestě k jejich vlastním praxím.

Jako první před lékaře, dentální hygienistky a studenty předstoupil zubní lékař MDDr. Tomáš Machač. Ten je mimochodem zároveň zakladatelem programu Young dentist, který pomáhá stomatologům a dentálním hygienistkám na cestě k jejich vlastním praxím. Poradil účastníkům, jak na tvorbu prvního business plánu i jak přemýšlet nad vlastním podnikáním, aby byli úspěšní.

Navázal psycholog a kouč Mgr. Libor Komárek, který prozradil, jak na práci pod stresem a tlakem. Přece jen práce v ordinaci není jen o odvádění dobrého výkonu, ale i o nalezení rovnováhy mezi osobním a pracovním životem. A právě lékaři jsou profesí, kterou ohrožuje syndrom vyhoření.

Kromě tipů, jak zvládat práci i odpočinek, jsou důležité praktické znalosti. Především při vykazování výkonů na pojišťovnu. Nejčastější chyby lékařům přiblížila Mgr. Eva Mravčáková ze ZP MV ČR. Zároveň uvedla informace, jak se jim vyhnout, a co dělat, když jim pojišťovna některé výkony nechce proplatit.

V závěru dopoledne si slovo vzal Ing. David Mynář – expert na vedení lidí a management týmů. Vysvětlil, jak formovat tým a jakým způsobem ho motivovat, aby podával co nejlepší výkon. Protože správná komunikace a vize je základem dobře fungujícího týmu i v zubní ordinaci.

Odpolední blok zahájil svým příběhem zubní lékař MDDr. Michal Pločica. Svou praxi provozuje ve Švýcarsku, proto se s ostatními podělil o zkušenosti a problémy, které musel překonávat, a jak se mu vlastně povedlo uspět. Po něm vystoupila zubní lékařka MDDr. Nela Malíšková, která naopak buduje svou kariéru v Itálii. Stejně jako dr. Pločica prozradila účastníkům tipy, jak zvládnout práci v zahraničí a na co si dát pozor.

Po mladých lékařích pokračoval doc. Ing. Petr Houdek, Ph.D., z Vysoké školy ekonomické v Praze. Ten vysvětlil, jak mohou i zubní lékaři těžit z dobrého marketingu a propagace svých služeb. Představil možnosti, jak přesvědčit pacienta, aby využíval právě jejich služby. Zároveň přidal tipy, jak při ošetření využít například tzv. efekt konce.

Závěrem vystoupili dva zkušení zubní lékaři. Nejdříve MUDr. Jan Prouza, který představil rozdíly mezi prací v malém a velkém městě. Účastníky upozornil na výhody a nevýhody obou možností i na to, jak vnímat různé skupiny pacientů – „od vzorných čistílků po špindíry“ – a proč jsou pro ně všichni důležití a výhodní.

Druhý ročník konference uzavřel doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. Podtrhl důležitost zájmu o různé oblasti, nejen stomatologii. Zároveň upozornil, že pro úspěch je třeba pracovat se zápalem a neustále se rozvíjet – účastnit se seminářů se zahraničními specialisty, navštěvovat interdisciplinární konference, mít mezinárodní tým a myslet tzv. out of the box.

Během konference měli účastníci možnost získat kontakty na partnery, se kterými program Young dentist spolupracuje a kteří konferenci podporují: Ekorent, spol. s r. o., EveryDent, s. r. o., Fischer Dental, s. r. o., Dentasun s. r. o., BELdental, s. r. o., Rotadent, spol. s r. o., StomaTeam, s. r. o., a ZP MV ČR. Zároveň se také mohli seznámit se svými dalšími kolegy, promluvit si osobně s řečníky nebo si zasoutěžit o vůz na víkend od Cartec Olomouc, s. r. o.

14. 12. 2019

LKS 12/2019

Print: LKS. 2019; 29(12): S222 – S223

Autor:

Fotografie

  • Archiv Young Dentist

Rubrika:

Téma: