LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Heslo v podtitulku není z nějaké aktivisticko-pacientské akce, ale z největšího kongresu světa americké ADA (Americké stomatologické asociace) přímo v centru technologií a bohatství, v San Franciscu. Vždy velmi gigantická a odborně fundovaná událost letos byla i světovým kongresem spolupořádaným světovou stomatologickou organizací FDI ve dnech 4. – 8. 9. 2019.

Kongresem v San Franciscu rezonovalo téma digitální stomatologie a systémů umělé inteligence v oboru.

Novinky někdy až neuvěřitelné

Provokativní heslo vetklo kongresu nedaleké Silicon Valley, neboť mezi účastníky i přednášejícími byla řada průkopníků elektronického průmyslu, kteří si jako jeden z dalších business cílů k radikální proměně vybrali zubní lékařství (jakkoli přímo americká ADA hřímala, že nedopustí převzetí oboru velkopodnikateli). Osobně jsem si třeba vychutnal přednášku zakladatele známého serveru Expedia o tom, jak se bude snažit předělat náš obor. Vysmíval se objednávání pacientů sestrami, neefektivitě lékařů a odmítání pacientů z důvodů, že stomatologie neumí využít koupěschopnou poptávku. A je třeba říci, že nešetřil možnými řešeními. Už jenom to, že naše profese přitahuje obrovské firmy s velkým finančním a technologickým zázemím, zcela nepochybně přivodí velké změny. Hlavním slovem bylo „disrupter“ neboli člověk, který provádí obrovské změny. Řada firem včetně tradičně stomatologických, jakou je např. Straumann, na místě prezentovala digitální stomatologii ve smyslu teledentistry, tzn. laici obcházejí školy, domovy důchodců, odlehlé oblasti, skenují pacientům chrup a lékař ze své ordinace jen kontroluje provedená vyšetření a pacienti jsou směrováni tak, jak je potřeba, tj. část není vůbec vyšetřována a část už je přímo objednána na ošetření, které potřebují. Počítačové společnosti k tomu přidaly řadu systémů umělé inteligence. Asi nejzajímavější byl prototyp zubního světla, které samo provádí zápis ošetření, neboť je schopno poznat, co vlastně v tuto chvíli zubní lékař provádí. Zjevně toto světlo, které pokukuje zubnímu lékaři přes rameno, se připravuje na to, že nás jednoho dne zcela nahradí v řadě činností. Zatím se učí...

Odborný program a ocenění pro ČSK

Kromě těchto futuristických věcí byl ovšem světový kongres především tradičním setkáním americké stomatologie, kdy v jeden okamžik probíhá až 30 sekcí. Vše začalo impozantním nástupem včetně talk show s hollywoodskou hvězdou, kontroverzním hercem Markem Wahlbergem, který představil svoji charitu a zaujal tisíce lidí z celého světa. Následovaly stovky široce orientovaných i vysoce specializovaných odborných sdělení. Na své si opravdu musel přijít každý z více než 20 000 odborníků a více než 30 000 účastníků celkem, kteří se sešli v naprosto gigantickém „Moscone Center“ v centru San Francisca. Zařízení, které svojí velikostí bere dech, nestačilo. Stomatologové jej zaplnili do posledního místečka a ještě se mnohé části tohoto kongresu musely odehrávat v blízkých hotelech.

Osobně jsem navázal vztahy s řadou přednášejících a doufám, že ta nejlepší vystoupení postupně přeneseme na pódia do České republiky, aby se s nimi seznámilo co nejvíce zájemců. Pokud by někomu vrtalo hlavou, kdo mi uhradil účast na tomto kongresu, tak přednášky mi zaplatila světová asociace FDI jako součást odměny za to, že Česká republika získala na tomto kongresu ocenění „WOHD Award 2019“ za nejvíce vzdělávacích akcí v rámci celého hnutí zastřešeného Světovým dnem ústního zdraví, což jsme zmínili již v předchozím vydání časopisu LKS. V tomto čísle připojujeme fotografii ze slavnostního okamžiku a zahájení nové sezony preventivních akcí. Díky této ceně mohli vycestovat i další členové výboru, aby nasáli atmosféru a viděli, jak se organizuje ten úplně nejúspěšnější kongres na světě, a skvělé bylo, že si někteří kolegové zaplatili účast a na akci nechyběli.

Z plenárního zasedání FDI

Co se týče pracovních jednání FDI, i zde se ukázaly velké změny, ke kterým dochází. I když dopředu USA a Evropa domluvily řadu společných kandidátů do vrcholných orgánů FDI, příští prezidentkou-elekt je v historii první žena z Afriky, profesorka Ihsane Ben Yahya z Maroka. Celkově byl při hlasování vidět stále větší a větší vliv Asie a Afriky a pomalu se zmenšující vliv často rozhádané Evropy.

Součástí toho celého byla i naše ve finále neúspěšná kandidatura na pořádání světového kongresu FDI v roce 2022 v Praze. Naše Komora měla velkou šanci, neboť právě v roce 2022 by se měl kongres odehrát v Evropě. Postupně jsme v jakémsi předběžném klání získali pozici naprostého favorita, neboť jsme získali podporu jiných dřívějších evropských kandidátů na stejný rok. Ovšem velká síla pacificko-asijské lobby prosadila, že i když se tři kongresy po sobě budou konat v této oblasti, i čtvrtý tam nakonec zamíří a FDI 2022 bude v Bombaji, kde všichni dnes vidí pupek světa. Daleko od Evropy.

Náš boj, který po příjezdu do USA vypadal ztraceně, jsme nakonec prohráli opravdu velmi těsně a ukázalo se, že jsme si svoji kandidaturu poctivě odpracovali. Všichni ji kvitovali jako vysoce kvalitní a Česká republika se značně zviditelnila, nehledě na to, že jsme se naučili mnohé o tom, jak takovou věc připravit. Mým vnitřním záměrem je, že bychom se měli co nejvíce snažit využít pozic, které jsme si vytvořili včetně určitého respektu. Je to šance pro naše kolegy kandidovat na nejrůznější místa a pro získání menších odborných akcí. Leč nešlo dělat nic s tím, že pro svět je Praha sice krásná, ale nemá trh a finanční sílu Bombaje. Třicet tisíc účastníků jsme prostě seriózně slíbit nemohli. Budeme zvažovat kandidaturu na některou evropskou akci. Rok od roku se nám daří zvyšovat počet účastníků Pražských dentálních dní, ale na světový megakongres možná bude dobré vyrůst přes velkou evropskou akci. Prostě, před mistrovstvím světa zkusit uspořádat mistrovství Evropy.

Závěrem

ADA kongres v San Franciscu, tentokrát spojený se světovým kongresem FDI, byl největší stomatologickou akcí na světě. Z mého pohledu navíc i nejkvalitnější. Určitě bych si přál, aby na ADA kongres do USA vyrazilo každý rok co nejvíce českých zubních lékařů, protože není jiné akce, kde by se člověk dověděl tolik a tak různorodě během několika dnů.

Ocenění pro naši Komoru „WOHD Award“ za nejvíce vzdělávacích akcí v rámci Světového dne ústního zdraví 2019.
Zástupci ČSK s oceněním „WOHD Award“. Zleva jsou MUDr. Robert Houba, Ph.D., MDDr. Veronika Paulíčková, doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., MUDr. Libor Zdařil a MUDr. Rudolf Jakl.