LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Také letos se maminky dočkaly tradičního dárku od České stomatologické komory – zubního průkazu dítěte, který Komora vydává už osmnáct let. Užitečná pomůcka, která připomíná rodičům, jak často mají se svým dítětem navštěvovat zubního lékaře, si získala i ty nejmenší pacienty díky edukativnímu kreslenému komiksu s Dentíkem, který je součástí průkazu již čtvrtým rokem. Pro rok 2022 – obdobně jako v minulém roce – byly zubní průkazy vytištěny v počtu 130 000 kusů.

Zubní průkaz dítěte vydává Česká stomatologická komora ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, který poskytuje kvalifikovaný odhad počtu nově narozených dětí v daném roce a společně se zdravotním a očkovacím průkazem distribuuje i ten zubní do všech porodnic v ČR.

Zubní průkaz dítě využívá od narození až do 15. roku života. Občas se stává, že rodiče nemůžou průkaz najít a žádají o něj u svých stomatologů. Ti se mohou obrátit na Kancelář ČSK, která je schopna poslat omezené množství průkazů poštou.

Tisk a vkládání zubního průkazu do zdravotního a očkovacího průkazu hradí už léta Česká stomatologická komora z vlastních prostředků, ale našla cestu, jak jeho financování podpořit i z jiných zdrojů. Už několik let se na tisku zubních průkazů podílejí zdravotní pojišťovny a další subjekty.

Pro rok 2022 patří naše poděkování za finanční pomoc Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra ČR, Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR, Oborové zdravotní pojišťovně, RBP zdravotní pojišťovně, České průmyslové zdravotní pojišťovně a společnosti Colgate Palmolive ČR, spol. s r. o.