LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Podrobné informace určené výhradně členům ČSK jsou zveřejněny na www.dent.cz (sekce Pro členy/Agendy komory/Jednání představenstva). Prezident ČSK doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., pro vás ve spolupráci s redakcí zpracoval následující informace:

Česká stomatologie se ocitá v mnohem složitějších ekonomických podmínkách než v minulých letech. Nepochybně řada pacientů má mnohem více napjaté domácí rozpočty a budou zvažovat a odkládat své výdaje. Určitě nás nepotěšila informace, že se vláda České republiky rozhodla nenavyšovat platbu za tzv. státní pojištěnce. Na tuto slíbenou platbu byly postaveny rozpočty v roce 2022, tedy se budou vyčerpávat rezervy systému. Velká lobby nemocnic si chce ukousnout největší díl tohoto koláče a zdravotní pojišťovny přicházejí s návrhem nenavyšovat, anebo jen minimálně upravit úhrady v roce 2023, jakkoli inflace osciluje kolem 10 % a našim ordinacím rostou všechny náklady. To vše ve spojení se zvyšováním platů v řadě zdravotnických zařízení řízených kraji nebo státem (platy jiných zdravotnických profesí) vytváří opravdu značný tlak na udržení systému stomatologické péče. Představenstvo ČSK na to muselo reagovat. Prostřednictvím vznikající Asociace primární péče chceme poukázat na unikátně minimální podporu péče o pacienty mimo nemocnice v ČR, což se nám stále dokola vrací v podobě řady komplikací a bylo to znát i při epidemii COVID-19.

Mimo to začalo představenstvo upravovat podmínky pro výkon funkce odborného zástupce u některých mladších kolegů a připravovat tuto změnu pro zasedání sněmu ČSK. Jde o to, že pětiletá praxe je problém pro řadu z nich, kteří už vlastní právnické osoby, ale jsou teprve krátce po studiu.

Zamýšlíme se i nad řešením jednotlivých OSK vzhledem ke krajskému zastoupení, historicky jsou některé OSK vzniklé napříč kraji a řada předsedů přemýšlí, zda to tak nechat, či ne. Mnozí kolegové se neustálými změnami okresů ocitli najednou úplně v jiném okrese, než kde jsou registrováni u OSK.

ČSK se rozhodla pro tento rok nehradit elektronickou verzi zahraničních odborných časopisů. V jednom roce jsme zaznamenali nízký počet přístupů, cca desítky, ale zaplatili jsme přes 100 000 Kč. Vymýšlíme, co s tím dále.

Komora přijala dokument, který je výsledkem jednání mezi ČSK a Českou ortodontickou společností. Potvrzuje se v něm nejenom stávající systém vzdělávání, ale také snaha navýšit počet specialistů v této oblasti, který by pokryl rostoucí zájem o tato ošetření.

O březnovém jednání představenstva ČSK budeme informovat v následujícím LKS č. 4/2022. Další pravidelné zasedání představenstva ČSK je plánováno na 22. 4. 2022.

Vedení ČSK se 14. 2. 2022 setkalo se zástupci parodontologů.
Vedení ČSK se 14. 2. 2022 setkalo také se zástupci ortodontistů. Spíše než o aktuální otázky šlo o koncepci oborů v dalších letech, systém vzdělávání a o úhrady od pojišťoven.

19. 3. 2022

LKS 03/2022

Print: LKS. 2022; 32(3): 44

Autoři:

Fotografie

  • Iva Žáková

Rubrika:

Téma: