LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Škachův den, jehož 13. ročník se konal 27. 2. 2024 v pražském Divadle U Hasičů, opět nabídl studentkám a studentům dentální hygieny z deseti škol pohled na tento obor v širším medicínském rámci. Garantem odborného programu byla Soukromá vyšší odborná škola zdravotnická pro dentální hygienistky v Praze 2.

Organizátoři a přednášející Škachova dne 2024: zleva jsou MUDr. Ladislav Kindl, MUDr. Magdalena Koťová, Ph.D., MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA, MUDr. Danuše Draškovičová, MDDr. Markéta Janovská a doc. Mgr. Jan Křivánek, Ph.D. (Ústav histologie a embryologie LF MU Brno).

Téměř tři stovky účastníků přivítal jménem organizátorů MUDr. Ladislav Kindl, který stál spolu s MUDr. Ladislavem Korábkem, CSc., MBA, u zrodu této akce. Připomněl, že letos uplyne 110 let od graduování první dentální hygienistky Irene Newmann v americkém státě Connecticut. Poté už tradičně zahájil Škachův den prezident ČSK. Posluchači se zájmem vyslechli vystoupení doc. MUDr. Romana Šmuclera, CSc., a využili následné diskuze k řadě konkrétních otázek. Tematicky navázali zástupci Asociace dentálních hygienistek ČR (ADH ČR), a to prezident Michal Kalita, DiS., a Mgr. Michaela Dufková, DiS.

Další program byl věnován odborným přednáškám v podání erudovaných lektorů, kteří se zaměřili na tematiku parodontitidy a gingiválních recesů, ortodoncii, specifiku ošetření mentálně hendikepovaných a autistů, regenerativní a reparativní schopnosti zubů a na příznaky závažných systémových nemocí na sliznicích dutiny ústní.

Škachův den, zdůrazňující význam orálního zdraví a hygieny, byl také příspěvkem k letošnímu Světovému dni ústního zdraví.

Prezident ČSK doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., hovořil o změnách, které do stomatologie přináší umělá inteligence, a o společném postupu s ADH ČR při prosazování úpravy kompetencí dentálních hygienistek.
Konstruktivní spolupráci s ČSK ocenili představitelé ADH ČR Michal Kalita, DiS., a Mgr. Michaela Dufková, DiS.
Přednášející MUDr. Jaroslav Myšák, Ph.D., se věnoval diagnostice a terapii parodontitidy a gingiválních recesů.
Sál Divadla U Hasičů zaplnily téměř tři stovky posluchaček a posluchačů. Jak bylo vidět i zde, počet mužů v oboru dentální hygieny pozvolna mírně stoupá.

16. 3. 2024

LKS 03/2024

LKS. 2024; 34(3): S39

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: