LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Rádi bychom na začátku roku informovali o akcích, které nás společně v letošním roce čekají, ale také o všem, co se v České akademii dentální estetiky (ČADE) děje.

Úspěšná reprezentace v soutěži IFED Challenge

Na podzim loňského roku byli vítězové soutěže ČADE „O nejlepší estetickou rekonstrukci z roku 2022“, tedy MDDr. Alexandra Marešová a MDDr. Jan Hulvert, nominováni do soutěže IFED International Challenge 2023/2024.

V soutěži se utkaly vždy dvojice jednotlivých národních akademií. Účastníci soutěže online prezentovali svůj případ a následně po vyhodnocení porotou postupovala jedna dvojice do dalšího kola. Naši zástupci se probojovali až těsně k branám finále. Během třetího kola soutěže se utkali s daleko starším a zkušenějším týmem Německa, nicméně porota jejich výkony označila za excelentní a hodnocení bylo příznivější pro německý tým jen o pár bodů.

Děkujeme oběma za skvělou reprezentaci ČADE a celé české stomatologie na tomto mezinárodním utkání mladých stomatologů do 40 let. Odkaz na záznamy všech utkání soutěže najdete na webu ČADE. Více také na: www.ifed.org/events/ifed-world-challenge/.

Stipendium pro akademiky

V loňském roce se také výbor ČADE rozhodl podpořit akademickou sféru, protože už delší dobu vnímáme rozpojenost akademického a praktického prostředí a rádi bychom dosáhli opětovného přibližování.

Vypsali jsme proto výběrové řízení na jedno místo ve vzdělávacím programu Curriculum ČADE pro lektory VŠ z České republiky s důrazem na jejich praktické zapojení do výuky. „Byli jsme velmi mile překvapeni takovým počtem přihlášek, nebylo vůbec jednoduché z devíti uchazečů vybrat jen jednoho, a proto jsme i dalším nabídli účast na našem diskuzním setkání Curriculum Refresh, kde se mohli zapojit do společných debat přednášejících našeho vzdělávacího programu a také všech ostatních certifikovaných členů ČADE. Věřím, že to bylo pro všechny přínosem,“ řekl k výběrovému řízení prezident společnosti MUDr. Filip Georges a dodal: „Účast ve vzdělávacím programu je výrazem naší podpory a poděkování za dosavadní činnost a vytrvalost měnit věci v akademické sféře.“

Curriculum ČADE pokračuje III. během

V lednu letošního roku jsme tedy zahájili už třetí běh kurzů Curriculum ČADE, nově s pozměněným programem, který obsahuje celkem osm kurzů s větším zaměřením na digitální stomatologii. Mezi účastníky je také vítěz výběrového řízení o stipendium pro akademiky MDDr. Ján Staněk z olomoucké Kliniky zubního lékařství.

Co nás čeká v roce 2024

Přihlaste se do soutěže „O nejlepší estetickou rekonstrukci chrupu“!

Každoročně vypisujeme dvě kategorie: Malá estetická rekonstrukce (rozsah 1 – 2 zuby) a Rozsáhlá estetická rekonstrukce (rozsah 3 zuby až celý chrup).

Podmínky soutěže najdete na našem webu v sekci Soutěž ČADE (www.czade.cz/cs/soutez-cade).

Tradiční kongres a workshop

Ve čtvrtek 6. 6. 2024 před kongresem ČADE jsme pro naše členy tradičně připravili workshop, tentokrát na téma Současné pojetí bruxismu, přednášet bude certifikovaný člen ČADE MDDr. Marek Vlna. Workshop se uskuteční v krásném prostoru Truhlárna v Praze-Karlíně. Nečlenové ČADE mohou přijít na workshop v doprovodu člena ČADE.

V pátek 7. 6. 2024 bude probíhat StudyClub certifikovaných členů a na něj naváže Valná hromada ČADE, na kterou jsou srdečně zváni všichni naši členové. V rámci valné hromady jsou zařazeny také tři certifikační přednášky – MDDr. Michala Přibyla, MDDr. Michala Štefanatného a MUDr. MDDr. Jiřího Blaháka, Ph.D.

Protetika na zubech a implantátech – teorie i praxe

Již 17. výroční kongres ČADE na téma Protetika na zubech a implantátech proběhne tradičně v aule Ústavu molekulární genetiky v Praze-Krči v sobotu 8. 6. 2024.

Hlavními speakery budou německý univerzitní profesor Dr. med. dent. Florian Beuer, MME, a italský protetik Dr. Francesco Mintrone.

Dr. F. Beuer se bude v teoretické přednášce věnovat jak současnému řešení, tak budoucímu vývoji protetické stomatologie včetně přehledu materiálů a jejich využití pro stomatologii 21. století s přihlédnutím k digitální stomatologii.

Dr. F. Mintrone se zaměří na praktické využití digitálních technologií u celkových rekonstrukcí na zubech i implantátech s důrazem na vysokou estetiku korunek a můstků, zaměří se také na kombinace materiálů a moderních postupů.

Na závěr bude probíhat panelová diskuze přednášejících, kterou bude moderovat MUDr. Jan Streblov.

Během kongresu budou přednášejícími vybráni vítězové soutěže „O nejlepší estetickou rekonstrukci“, předány diplomy absolventům II. běhu kurzů Curriculum ČADE a absolventům certifikačního procesu.

Podzimní workshop

V druhé polovině roku chystáme v Brně další workshop, který připravují naši certifikovaní členové – ortodontisté MUDr. Ivo Marek, Ph.D., a MUDr. Vladimír Filipi. Téma workshopu zní Nové možnosti ortodontické léčby: co umí a neumí fóliové aparáty, hybridní léčba a 3D tisk. Termín bude upřesněn.

Na všechny akce se můžete přihlásit na našem webu www.czade.cz/cs.

Těšíme se na setkání s vámi.

Dr. Florian Beuer a Dr. Francesco Mintrone budou na červnovém 17. výročním kongresu ČADE přednášet o protetice na zubech a implantátech.
Dr. Francesco Mintrone ve své přednášce na kongresu ČADE prozkoumá spojení estetiky, funkce a technologických inovací v moderních stomatologických praxích. Přednáška bude rozdělena do několika klíčových témat: estetická a funkční analýza, digitální přístup vs. tradiční stomatologie, mock-up jako základní nástroj pro kalibrovanou preparaci.

13. 4. 2024

LKS 04/2024

LKS. 2024; 34(4): S50 – S51

Autor:

Fotografie

  • Archiv ČADE

Rubrika:

Téma: