LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Často bavím kolegy v USA veselou historkou, kterak mladí stomatologové v ČR soutěží, kdo má vyšší minutové náklady. Kdo má 60 Kč, je jakž takž uznávaný, ale teprve náklady přes 100 Kč za minutu jsou znakem toho pravého a úspěšného zubního lékaře. Američané se při tom hodně smějí, protože podobně jako já chápou, že společenský smysl medicíny je ošetřit všechny potřebné pacienty, což při vysokých nákladech nejde. Na spoustu lidí se nedostane a vznikají z toho sociální problémy. Pak je jen krok k omezení docela lukrativní stomatologie státem. A za druhé, smyslem podnikání je zisk, tedy soutěžit má smysl v profitu, ale určitě ne v tom, kdo musí platit vysoké náklady, i když si třeba zlomí ruku a do ordinace ani nedorazí.

Budoucnost i ve stomatologii je v efektivitě. Evropa chudne a prosté řešení ekonomiky poučkou „tak jim to pekelně zdražte“ přestává fungovat. Záviděli jsme ceny Němcům, ale němečtí stomatologové byli bohatí někdy v 90. letech minulého století a postupně nárůst jejich cen často ani nedosahuje inflace. Tato situace nepochybně čeká i ČR, pokud bude ekonomika stagnovat.

Klíčem k efektivitě jsou dentální týmy, umět zapracovat asistenty, kteří nebudou tak drazí jako plně kvalifikovaná zdravotní sestra, kterou je schopna přeplatit nemocnice. Mít 3, 4, 6 nebo časem i 9 pracovníků, kteří jsou u jednoho zubního lékaře. Zvedají telefony, činí zápisy, vytvářejí rentgenové snímky, scanují zuby, poučí pacienta, provedou dentální hygienu a doladí protetiku, odkontrolují „rovnátka“. Prostě dělají vše, co nemusí brát čas zubnímu lékaři. Zubní lékař ale musí zůstat v čele tohoto týmu a hlídat kvalitu, delegovat jednotlivé úkony, pokud je to možné. ČSK pracuje na změně dentálního týmu. Budeme si zvykat na větší množství pracovníků kolem nás, s jiným vzděláním než v minulosti. Nemá smysl spoléhat jen na produkci školství, musíme si rekvalifikovat i dospělé osoby, které třeba ve čtyřiceti letech zatoužily po našem oboru. A nepochybně řada těch spolupracovníků bude mít časem podobu umělé inteligence a robotů.

17. 6. 2023

LKS 06/2023

LKS. 2023; 33(6): 97

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: