LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

 

Jubilejní 25. ročník mezinárodního kongresu Pražské dentální dny, který pořádá Česká stomatologická komora, se uskuteční v termínu 14. – 15. října 2022 v O2 universum v pražských Vysočanech.

Těšíme se na vás

Jako již tradičně touto dobou vás za organizační a odborný výbor kongresu Pražské dentální dny oslovuji s pozvánkou k účasti na jubilejním 25. ročníku.

Příprava posledních dvou ročníků byla významně ovlivněna probíhající koronavirovou pandemií. Účast téměř dvou tisíc zubních lékařek a lékařů a dalších členů dentálního týmu na minulém ročníku pro nás byla obrovskou odměnou a motivací do dalšího roku. Zároveň se ukázalo, že sebemohutnější pokrok a rozvoj všemožných platforem pro pořádání online kongresů, přednášek a webinářů nenahradí osobní setkání a mezilidský kontakt tradičních prezenčních akcí. To je z mého pohledu to nejpříjemnější zjištění z uplynulého ročníku PDD.

Když jsme začali s přípravou letošního odborného programu, zdálo se, že se začíná vše v dobré obracet, a v době koronavirového temna se objevila opatrná naděje na návrat k normálnímu životu. Nicméně tato naděje byla záhy zadušena něčím, o čem pravděpodobně žádný soudný a normální člověk nepředpokládal, že by se v Evropě v 21. století mohlo stát. Okamžik, kdy Rusko napadlo Ukrajinu a rozhořel se válečný konflikt, rozmetal všechny jistoty, které jsme považovali za samozřejmé a neměnné. Připravovat v takovéto atmosféře stomatologický kongres bylo, alespoň pro mě, velmi obtížné. Naše běžné starosti se na pozadí válečných událostí najednou začaly zdát nedůležité, banální a téměř až nepatřičné.

Nicméně těžké době je potřeba se postavit čelem a pomáhat tak, jak každý může. Nepropadat depresím a žít a fungovat dál tak normálně, jak to jen jde. Proto je i náš kongres programově připravený a rád bych vás s ním seznámil.

Odborný program

Jubilejní PDD budou jako tradičně polytematickým stomatologickým setkáním. Nicméně hlavním tématem, pro které byli vybíráni i zahraniční přednášející, se pro letošní rok stala snímatelná protetika. V dnešní době tak trochu stomatologická Popelka. Řada zejména mladších kolegů pod vlivem různých „facebookových univerzit“ považuje částečnou snímatelnou náhradu téměř za „sprosté slovo“. Ale již dnes je zjevné, že i přes obrovské pokroky v implantologii a určité snižování cen implantátů, zůstane snímatelná náhrada pro velikou část populace jediným dostupným řešením ztráty zubů.

A protože snímatelná náhrada vyžaduje dokonalou spolupráci lékaře a zubního technika, rozdělili jsme čas pro zahraniční přednášející mezi prof. Ingrid Grunert (Rakousko)  a renomované zubní techniky, kterými jsou László Romanszky a József Rátonyi z Maďarska. K tématu se přidají i sdělení českých přednášejících.

V programu naleznete další stomatologická témata z fixní protetiky, parodontologie, chirurgie a záchovné stomatologie. Samozřejmostí je pedo-orto blok, který letos bude trošku více s převahou ortodoncie.

Rádi přivítáme i další členy dentálního týmu, jako jsou dentální hygienistky, sestry nebo zubní technici. Jsme přesvědčeni, že zajímavá témata si najdou napříč přednáškami, a proto jsme tentokrát pro ně nevyhrazovali samostatný programový blok.

Doprovodný a společenský program

Kongres bude jako obvykle doprovázen dentální výstavou a praktickými či teoretickými workshopy, s jejichž nabídkou vás budeme průběžně seznamovat.

Nedílnou součástí PDD je společenský program. Proběhne v pátek 14. 10. večer v prostorách O2 universum. Těšit se můžeme na kapely Krausberry, YES blues a Parolet.

Závěrem chci vyjádřit naději, že se všichni na podzim potkáme na jubilejním ročníku našeho kongresu PDD a užijeme si zajímavé přednášky, potkáme kamarády a známé...

Early bird registrace do 31. 7. 2022 za nejvýhodnější cenu

Program a online registrace: www.dent.cz (Vzdělávání)

Tištěný program je vložen v tomto vydání LKS.

14. 5. 2022

LKS 05/2022

Print: LKS. 2022; 32(5): S75

Autor:

Fotografie

  • Lubomír Stiburek

Rubrika:

Téma:

Soubory ke stažení: