LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Slyšela jsem, že od letošního roku došlo k nějakým změnám u kódů sedace dětských pacientů. Údajně byly zpřístupněny i poskytovatelům bez osvědčení v pedostomatologii. Je to pravda? Jaké jsou tedy podmínky pro vykazování těchto kódů?

Již několik let hradí zdravotní pojišťovna výkony sedace dětských pojištěnců při ambulantním ošetření. Jedná se o výkon Sedace nezletilého pojištěnce midazolamem při ambulantním stomatologickém ošetření (kód 00978) a výkon Sedace nezletilého pojištěnce oxidem dusným při ambulantním stomatologickém ošetření (kód 00979). Dosud mohl tyto výkony (při splnění dalších podmínek) vykazovat jen zubní lékař s osvědčením o soustavné účasti v systému celoživotního vzdělávání v pedostomatologii. Od roku 2024 platí, že uvedené kódy může vedle držitele osvědčení v pedostomatologii vykazovat i zubní lékař, který absolvoval kurz sedace dětských pacientů. Česká stomatologická komora tento kurz pro své členy pořádá, skládá se ze dvou částí (označení VPPEDO07 a VPPEDO08) a absolvovat jej může kterýkoliv zubní lékař, který má způsobilost k samostatnému výkonu povolání, a to jak v rámci vzdělávacího programu v pedostomatologii, tak samostatně. Pro splnění podmínek vykazování kódů sedace je třeba absolvovat obě části kurzu. O absolvování kurzu se vydává potvrzení, které absolvent předloží zdravotní pojišťovně.

Je důležité připomenout, že kódy 00978 a 00979 musí poskytovatel se zdravotní pojišťovnou zvlášť sjednat, nejsou totiž součástí žádného souboru kódů. Poskytovatel, který má zájem jeden nebo oba kódy vykazovat, proto musí oslovit zdravotní pojišťovnu a doložit jí, že u něj pracuje zubní lékař, který je držitelem osvědčení v pedostomatologii nebo absolventem kurzu sedace dětských pacientů.

Kódy 00978 a 00979 předpokládají, že poskytovatel je vybaven pro měření krevního tlaku, pulsní oxymetrii a podání kyslíku; v případě sedace midazolamem je třeba mít k dispozici ještě lůžko pro uložení pacienta po ošetření a dále prostředky pro podání flumazenilu jako antidota. Toto vybavení může být předmětem kontroly ze strany zdravotní pojišťovny.

Výše úhrady výkonu sedace midazolamem (kód 00978) a výkonu sedace oxidem dusným (kód 00979) v roce 2024 činí 1 194 Kč, resp. 893 Kč.

Kontakt na Právní poradnu najdete na www.dent.cz (Pro členy/Agendy Komory)