LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Měl bych být rozverný, jako je vtip na titulní stránce tohoto vydání LKS, ale tak nějak mi to nejde přes rty. Jak jezdím po Evropě a USA, vidím, jak se náš obor dramaticky mění a víc a víc lidí, kteří nejsou zubními lékaři, investuje do stomatologie a chce z ní udělat průmysl, s tím, že stomatolog je jen jeden ze zaměstnanců.

Aby toho nebylo málo, rozvíjí se stomatologie „udělej si sám“, kdy si nosiče bělení či ortodontické alignery pacient „někde koupí“. Rozumím mladým ženám, které chtějí být spíše zaměstnané a mít čas na děti, než aby řešily samostatnou zubní praxi, třeba někde daleko od velkého města. V řadě zemí následuje stomatologie příkladu lékárníků, kdy ve velkém městě je stomatolog zpravidla zaměstnancem. Výjimkou jsou „hvězdy stomatologie“ a „místa, kde se to nevyplatí“. Administrativně se s tím nic nenadělá. Pokud mají být stomatologové pány svého oboru, musejí být i skvělými obchodníky.

Jasně, je tu léto, ale zkuste ho spolu se mnou využít k tomu, abyste se zamysleli, jestli všechny procesy ve vaší zubní ordinaci jsou optimální, jestli nemůžete zaměstnat víc lidí, kteří vám pomohou, abyste ošetřili více pacientů a vydělali při tom více peněz.

Já vím, že mi teď chcete říct, že pacientů máte až nad hlavu, že máte mnohaměsíční čekací lhůty. Leč stomatologie se mění a je třeba, abychom v příštím roce z méně dřiny udělali více efektu. Potěšili mě někteří starší kolegové, kteří mi řekli, že v době inflace neuměli investovat celoživotní úspory jinak, a tak digitalizovali svoji praxi – a teď se diví, proč to neudělali dávno a proč třeba místo složitých otisků a komunikace se zubní laboratoří neřešili vše e-mailem jako teď. Nikdy není pozdě na změnu k lepšímu a nepotřebujeme inženýry, aby nám to vymysleli, zorganizovali a vzali si velkou část zisku.

Ale teď už přeji krásné léto a těším se na viděnou nejpozději na Pražských dentálních dnech a Pragodentu!

22. 7. 2023

LKS 07-08/2023

LKS. 2023; 33(7–8): 117

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: