LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

„Čistěte si zuby a nebudete mít zubní kaz,“ říkáme často pacientům, ale tak úplně pravda to není. Měli bychom říkat: „Čistěte si zuby takřka s absolutní dokonalostí a pak nebudete mít zubní kaz.“

Smysl hygieny dutiny ústní jako prevence zubního kazu skokově narůstá v percentilovém intervalu 80 – 100 %. Pro skutečné vyloučení kazu je potřeba se přiblížit 100 %. Není to tedy vůbec triviální ve smyslu „kup si kartáček a pastu a dvě minuty šmidlej“. Je potřeba systematická a přesná edukace.

Zatímco Ministerstvo zdravotnictví v únoru zřídilo už několikátou komisi, která by se měla zabývat prevencí ve stomatologii, Česká stomatologická komora a její partneři se zapojili do Světového dne ústního zdraví a místo řečí přistoupili k činům. Akce v Praze s tisícem účastníků za jeden den je absolutním rekordem v historii Česka. K tomu spousta skvělých akcí po celém území naší republiky a pokračujeme dál den za dnem. Na ministerstvu jsem musel poslouchat, že stomatologové nebudou pro prevenci, neb by jim „sebrala kšeft“. Jenže: podle činů poznáte lidi! Za to vám všem, kteří se zapojujete, patří velký dík!

Nedostali jsme na to od státu a pojišťoven ani korunu, jakkoli to zákon předpokládá. Ale udělali jsme i tak hodně práce pro mnoho tisíc dětí a budeme v tom pokračovat celý rok. Není to zdaleka dokonalé na oněch potřebných 95 – 100 %, ale každý zachráněný dětský úsměv má velký smysl.

16. 3. 2024

LKS 03/2024

LKS. 2024; 34(3): 37

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: