LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Podrobné informace určené výhradně členům ČSK jsou zveřejněny na www.dent.cz (sekce Pro členy/Agendy komory/Jednání představenstva). Prezident ČSK doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., pro vás ve spolupráci s redakcí zpracoval následující informace:

Celé toto léto jsme ze všeho nejvíc zasvětili boji s populismem, který zavládl v současné vládní koalici a napojených lobbistech včetně strany ANO. Jak tak politici objížděli obce a senátní obvody, úplně nejsnadněji všude slibovali: „Seženeme stomatologa, bude pracovat zadarmo a vezme vás zítra nebo pozítří. Jsme připraveni zaplatit miliony do prázdné ordinace, jako starosta nejlépe vím, jak má vypadat.“ Byl to dobrý slib. Kdo by to nechtěl! A vždy mohou říci, že to chtěli, jen ta „cháska“ stomatologů to zkazila.

Padala i silná slova od vysokých parlamentních funkcionářů na sociálních sítích a v médiích. Hodně tomu napomohli i kolegové, kteří na různých jednání tvrdili, že 290 Kč za endodoncii je až až. A za vše že mohou mladí kolegové, kteří se s tím patlají, jsou líní a nechtějí pracovat na pojišťovnu, neboť, i kdyby jim dali miliony, tak prostě chtějí kasírovat nebohé spoluobčany.

„Moudré hlavy“ mají jasno – žádné přidávání peněz té chásce! Mají peněz víc než dost! Mladí musejí projevit vděčnost své vlasti za vzdělání a jít do obce, kterou jim určíme, ideálně pracovat v praxi, kterou vlastní nebo řídí politik. Mají objíždět v autobusech vesnice, aby se volič nemusel obtěžovat do okresního města. Řešit desítky lidí denně, nezdržovat se edukací, rychle extrahovat. Prostě, udělejme si z Česka takový postkomunistický skanzen, kde budou politici slibovat a pacienti budou bezzubí a tedy bez potřeby stomatologa.

Byla by to snad i legrace, kdyby Ministerstvo zdravotnictví nezorganizovalo komisi, která to vše má nastavit – a zcela úmyslně „zapomněli“ přizvat Zubohrad, bo se s těmi „stomatology na pojišťovnu“ vůbec nebudou bavit, neboť každý politik má dobrého známého a od něj ví, jak to je. Jsou to politické paradoxy – děsil jsem se koalice ANO-ČSSD-KSČM, že nás zaženou do socialismu. Jenže Andrej Babiš je podnikatel ve zdravotnictví a Adam Vojtěch byl progresivní člověk, tak to šlo k lepšímu. Pak přišla „naše – pravicová koalice“, jenže s ní lidé, kteří jsou z velkých nemocnic. O lékařích v terénu nemají valné mínění a podnikání v medicíně je sprosté slovo. Prostě – není důležité, jaká strana vyhraje volby, ale kdo sedí na tom či onom úřadě. Ministerstvo zdravotnictví tradičně ovládají velké nemocnice. Přežili jsme to tehdy, přežijeme to zase.

Vedle toho Komora chystala spoustu vzdělávacích akcí, úpravu provozních řádů, vzdělávání sester v rentgenologii, kategorizaci pracovníků a spoustu dalších věcí, o nichž se důležité informace objeví na našem webu, v LKS a nebo vám je pošleme e-mailem.

O zářijovém jednání představenstva ČSK budeme informovat v následujícím LKS č. 10/2022. Další pravidelné zasedání představenstva ČSK je plánováno na 7. 10. 2022.