LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Světový den ústního zdraví, který každoročně pořádá Světová stomatologická federace (FDI) 20. března pod názvem World Oral Health Day (WOHD) ve více než 150 zemích světa, se kvůli protiepidemickým opatřením ani letos v březnu nemohl v ČR uskutečnit na plno. Aktivity projektu se soustředily na online formy. Ale v květnu jsme se konečně dočkali i živých setkání! Odstartovala je tisková konference dne 20. 5. 2021 na pražských Vinohradech v Impact Hub K 10.

Tisková konference se konala za účasti (zleva) MUDr. Štěpánky Bálkové, doc. MUDr. Romana Šmuclera, CSc., a ministra zdravotnictví prof. MUDr. Petra Arenbergera, DrSc., MBA.

Na tiskové konferenci členka představenstva ČSK MUDr. Štěpánka Bálková hovořila o průběhu projektu SDUZ, nutnosti prevence a čištění ústní dutiny u dětí i dospělých. Cílem je apelovat na důležitost ústní hygieny, zdravých stravovacích návyků, edukovat v oblasti péče a prevence onemocnění ústní dutiny v každém věku.

Prezident Komory doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., novináře informoval o novince v oblasti prevence: Komora startuje nový portál a celoroční aktivity s názvem REPUBLIKA BEZ KAZU. Snahou je celoroční spoluprací mezi Komorou, školami a dobrovolníky dokázat, aby zubní kaz postupně vymizel z naší populace. V té době úřadující ministr zdravotnictví prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, vyjádřil podporu a poděkování za realizace projektů SDUZ a Republika bez kazu.

Poděkování Komory za spolupráci na projektu SDUZ a za podporu tiskové konference patří partnerům: Profimed, Enzymel, ORAL-B, JPS, Colgate Palmolive, Philips sonicare, Baby online, USMĚV&STYL, SSS ČR, ADH ČR, 3. lékařská fakulta UK, Dětský úsměv.

Část realizačního týmu SDUZ má z vinohradské tiskovky pěknou fotografii na památku. Potěšila i bývalou tiskovou tajemnici ČSK Mgr. Zinu Sladkovskou (uprostřed), která před několika lety stála u zrodu českých aktivit v rámci SDUZ.
Tiskovou konferenci zaznamenávalo přes patnáct mediálních zástupců včetně televize TV NOVA, Prima, ČT a ČTK.
Následující den 21. 5. 2021 už na děti čekala v sadech Svatopluka Čecha spousta zajímavých akcí a soutěží se zaměřením na prevenci. Jak si to děti užily, se dozvíte v reportáži v příštím LKS 7 – 8/2021.

20. 6. 2021

LKS 06/2021

Print: LKS. 2021; 31(6): S95

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: