LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

Při návštěvě vršovické ordinace MUDr. Vladimíra Ščigela vás v čekárně upoutá velký fotografický obraz podmořské zubní ordinace. Podmořská zubní ordinace, to jsme zatím neviděli. Požádali jsme proto autora fotografie a potápěče MUDr. Pavla Válka o pár informací k této výjimečné stomatologické kuriozitě.

USS Saratoga (CV-3)

USS Saratoga (CV-3) byla teprve třetí letadlovou lodí v americkém námořnictvu. Původně byla projektována a stavěna jako bitevní křižník. Fungovala už od roku 1927 a během druhé světové války operovala v Tichém oceánu. Zúčastnila se bojů na Guadalcanalu a dalších Šalamounových a Marshallových ostrovech.

Po válce Saratoga vynikla, když přepravila v rámci operace „Magic Carpet“ zpět do vlasti nejvíce válečných veteránů.

Na závěr dvou desetiletí své námořní služby vyplula na svou poslední cestu ze San Franciska, aby posloužila během jaderných testů u atolu Bikini v červenci roku 1946.

„Lady Sara“, resp. „Stripe-Sacked Sara“ (tedy „Sara s pruhovaným komínem“), jak se jí přezdívalo, dnes spočívá ve vzpřímené pozici v hloubce 51 metrů na písčitém dně atolu Bikini. Vrak lodi je značně zkorodovaný, paluby jsou propadlé, ale vzletová paluba byla kupodivu částečně pokryta teakovým dřevem.

Fotografie zubní ordinace jsem pořídil v srpnu roku 2011 v nemocniční sekci na úrovni hangárové paluby (je to -4. patro).

16. 9. 2023

LKS 09/2023

LKS. 2023; 33(9): S137

Autor:

Fotografie

  • Pavel Válek

Rubrika:

Téma: