LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři
doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Letošní oslavy Světového dne ústního zdraví, to byla šance „dobít si baterky“ ve složitých časech inflace a války. A využilo ji rekordní množství kolegů. Nadšené oči dětí, jejich řádění se zubními kartáčky bylo asi jednou z nejpozitivnějších věcí, které bylo možné v březnu 2022 zažít. Krom obvyklé mediální kampaně a „velké akce v Praze“, to více než jindy mnozí uchopili autonomně – naše Oblastní komory, studenti. Sami si ve svém městě zorganizovali, co by jim a všem kolem udělalo radost a mělo smysl, jak se můžete přesvědčit v reportáži na str. 68 – 71. Ty stovky a stovky dětí se nepochybně projeví dalším snížením incidence kazů.

V Praze bylo šťastnou volbou opuštění centra města a přesun na sídliště. Setkali jsme se se samosprávou v Praze 13 s větším nadšením, s mnohem větším počtem dětí a poskytli jsme pomoc tam, kde je to nejvíce potřeba. Je to návod do budoucna. Heslo „Nečistíš, zaplatíš“ bylo kontroverzní, ale vrylo se a plnilo účel, mimo jiné vyšším zájmem médií.

Zrovna v Praze 13 si naplánovali podobnou akci ještě na červen – tentokrát více zaměřenou na všechny generace. Propagovat hygienu dutiny ústní můžeme kdykoli nejenom v ordinaci, ale i na nejrůznějších akcích. Přednášejte, mluvte s lidmi, co to jde. Zdá se, že více a více kolegů zjišťuje, že takové akce přinášejí spoustu radosti i jim. Každopádně všem zúčastněným velký dík.

23. 4. 2022

LKS 04/2022

Print: LKS. 2022; 32(4): 61

Autor:

Fotografie

  • Ladislav Šolc

Rubrika:

Téma: