LKS časopis

Recenzovaný časopis
České stomatologické komory

elektronická verze

ISSN 1210-3381 (Print)
ISSN 2571-2411 (Online)

ČSK
Aktuální číslo
Rubriky
Témata
Autoři

V sobotu 1. 9. 2018 se v areálu zámku Kačina nedaleko Kutné Hory uskutečnil další ročník festivalu Kefír. Ti z vás, kteří doma máte bejbypankery či bejbypankerky, jistě znáte Kašpárka v rohlíku. No a pro vás ostatní tu máme trošku bejbypankové osvěty. Kašpárek v rohlíku je prezident „pankovejch států“ nebo taky hudební skupina hrající pro děti a jejich rodiče. A Kefír je svátkem příznivců Kašpárka v rohlíku. Ptáte se, co má hudební festival společného se stomatologií? Spojuje je preventivní projekt Dětský úsměv a dvě zubní lékařky – MUDr. Hana Zallmannová a MUDr. Olga Königová.

MUDr. Hana Zallmannová na Kefíru.

Dětský úsměv je ucelený preventivní program pro děti mateřských a základních škol, který by neexistoval bez dr. Zallmannové. A dr. Königová je zpívající zubní lékařka, která mimo jiné vystupuje i s Kašpárkem a zároveň spolupracuje s projektem Dětský úsměv.

Protože festival Kefír zdaleka není pouze o hudbě, stal se Dětský úsměv součástí doprovodného programu. Mohli jste jej na Kefíru navštívit u stánku s provokativním názvem: „Nechoďte k zubaři!“

Pro děti byly připraveny čtyři aktivity: tiskárna, čistírna zubů, nejatraktivnější bylo ovšem vrtání do zubu, kdy si zahrály na zubního lékaře a ošetřily téměř fantomového pacienta. Nakonec je čekala jízda na křesle, kde si na zubaře zahrály ještě jednou. U posledního stanoviště pak většina dětí zásady prevence zubního kazu bez zaváhání sypala z rukávu.

V neděli festival pokračoval už jen jako uzavřená akce pro děti zaměstnanců hlavního sponzora Kefíru Českou spořitelnu. Pozitivní bylo, když děti, které zažily loňský ročník, hlásily, že se na vrtání zubů těšily nejvíc. Děti a rodiče neodradilo ani deštivé počasí a vybaveni holínkami a pláštěnkami trpělivě čekali, až se uvolní místo u jednotlivých stanovišť. Konkurence dalších doprovodných aktivit festivalu je opravdu veliká, o to víc nás zájem dětí těšil.

Úžasné je mimořádné nadšení a nasazení, které tým Dětského úsměvu věnuje projektu nejen při akcích, jako byla tato. Nadšení přesahuje tým lektorek Dětského úsměvu a strhuje i další příznivce. Například oblíbená aktivita jízda na křesle byla zajištěna díky výborné spolupráci s MUDr. Pavlem Smažíkem a firmou Dentamed. Ti nainstalovali stomatologické křeslo a půjčili mikromotor. MUDr. Andree Rožnovské děkujeme, že Dětskému úsměvu mikromotor věnovala. Oba mikromotory se při „vrtání do zubů“ prakticky nezastavily. Pokud by někdo měl mikromotor, který nepoužívá, Dětský úsměv ho na podobných akcích určitě rád využije. MUDr. Daniel Černý a jeho tatínek vyrobili obří sádrové zuby, do kterých děti s nadšením vrtaly. Pozornost dětí po celou dobu přitahovaly obří zubní kartáčky, které zapůjčila firma Herbadent, generální partner projektu Dětský úsměv. Finančně pomohla akci zajistit i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Dětský úsměv podporuje svými aktivitami nebo finančně i řada z vás a pomáhá rozšířit tento skvělý výukový preventivní program mezi stále více dětí. Má to smysl.

Pokud jste o projektu nevěděli a rádi byste se také zapojili, a třeba byste měli i chuť stát se lektorkou, lektorem, tak prosím navštivte webové stránky projektu www. det skyusmev.org.

Byla to krásná akce a já děkuji Dětskému úsměvu a Hance Zallmannové, že jsem mohla být u toho.

Obří kartáčky byly báječnou atrakcí.

10. 11. 2018

LKS 11/2018

Print: LKS. 2018; 28(11): S181

Autor:

Fotografie

  • Archiv projektu Dětský úsměv

Rubrika:

Téma: